Aniston

[Anmeldelse]: Americanah

En god bog - faktisk!

6 ud af 6 stjerner
Foto: Gyldendal - [Anmeldelse]: Americanah Foto: Gyldendal

En bog om at være sort i Amerika og om sortes identitet er egentlig ikke normalt noget, jeg ville hive ned ad boghylden og storme hjem for at sætte mig tilrette i sofaen for at læse. Men Chimamanda Ngozi Adichies roman "Americanah" har alligevel formået at fænge mig og fange mig og det til trods for, at jeg på ingen måde kan sætte mig ind i de problematikker, som bogen handler om.

"Americanah" er en ironisk betegnelse for en nigerianer, der, efter at have besøgt USA, laver om på både accent og tager forstillede amerikanske vaner med sig hjem i rygsækken. 

Ifemelu, som er romanens hovedperson, ender netop i USA, og det er her, vi møder hende for første gang - i en hårsalon, hvor hun skal have sat sit hår, inden hun igen skal retur til Nigeria. Og det er ikke tilfældigt. Hår og den måde, som sorte kvinder sætter deres hår på, er nemlig et billede på den amerikanisering, som sorte kvinder ofte udsættes eller udsætter sig for, når de bor og lever i USA. Frisuren er nemlig både symbol på identitet og status.

"Americanah" handler dog ikke kun om hår. Den handler også om kærlighed. Ifemelus ungdomskæreste Obinze er nemlig grunden til, at Ifemelu overhovedet ender i USA - og bryder kontakten med Obinze pga den skam, hun oplever, da hun først ankommer til landet.

Tiden går, Ifemelu bliver en kendt raceblogger i USA, og Obinze, der bliver deporteret fra England, bliver ejendomshandler i Nigeria. Han bliver gift, bliver far og slår sig ned i Lagos med sin lille familie.

Bogen skifter således mellem Ifemelus liv og perspektiv og Obinzes. På den måde giver bogen indblik i, hvor forskellige ungdomskæresternes liv nu er, og hvor store kulturforskelle, der er mellem USA og Nigeria.

Ifemelu vender dog tilbage til Nigeria. Tilbage til sine rødder. Men hun er fremmedgjort - både i USA og i Nigeria. Da hun tager kontakt til Obinze igen, blusser deres ungdomsforelskelse dog op igen, selvom deres verdensbillede nu er så forskellige, som de næsten kan blive.

"Americanah" er dyb og humoristisk på samme tid. Den er sympatisk og foruroligende, og så er den en virkelig god skildring af det at være sort i et samfund, hvor det faktisk ikke er ok at være sort - med mindre man naturligvis glatter sit hår som Michele Obama.

"Americanah" er skrevet af Chimamanda Ngozi Adichie og udgivet af Gyldendal.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce