Fire gode til forårslæsningen
En irriterende, en inspirerende, en rigtig fin og en, som vi bliver klogere af.
En god bog er som balsam for sjælen.
Når der er travlt på job og travlt i fritiden, er måden at falde ned på og få tankerne væk fra alt det praktiske at åbne en god bog og forsvinde ind i en anden verden.
Lige nu ligger der hele fire bøger på natbordet, og hver og en af dem er anbefalelsesværdig til forårets rolige aftener med snuden i siderne.
Alene hjemme
Kvinder kan være virkelig irriterende drama queens, der overanalyserer alt og ikke kan finde ud af at sige, hvad de egentlig tænker. På den måde er mange kvinder deres egen værste fjende. Sådan en kvinde er Sara.
Sara er i slut trediverne, hun er veluddannet men arbejdsløs. Heldigvis har hun kæresten Philip, og sammen bor de i hans lejlighed i København.
Over Philip og Sara bor Frederikke, som er Saras modsætning. Frederikke er lidt skør, lidt vild og meget smuk og forførende. Det er Sara ikke. I hvert fald føler hun sig helt forkert, og hun kan ikke rigtig finde kræfterne til hverken at starte eller slutte noget som helst.
En dag begynder maden at smage underligt, og Sara begynder at sove det meste af dagen væk. Hun mener desuden, at hun begynder at se syner, og hendes forhold til Philip bliver mere og mere purøst, fordi Sara hele tiden søger konflikten og dramaet i selv de mindste ting.
På den måde er "Alene hjemme" pga. hovedpersonen virkelig irriterende! Jeg blev helt gal på Sara og hendes hjælpeløshed - lige indtil bogens slutning, som virkelig indeholder overraskelser, og som på alle måder gør bogen læseværdig og tankevækkende, ikke mindst.
"Alene hjemme" er skrevet af Kirsten Hamman og udgivet af Gyldendal.
Mambo i Chinatown
I modsætning til Sara i "Alene hjemme" er hovedpersonen i "Mambo i Chinatown" ikke et gram af drama i sig.
Charlie Wong er nemlig kineser, som er opvokset i USA, og som, selvom hun er 22 år, stadig bor hjemme hos sin far og lillesøster, fordi hendes rolle er at passe på dem begge efter moderens død.
Charlie arbejder som opvasker, og til trods for, at hun skolder sine hænder adskillige gange hver dag og har ondt i hele kroppen, klemmer hun balderne sammen og vasker bare videre. Hun tror nemlig ikke, at en kvinde med hendes baggrund kan andet end at vaske op i timevis på en lille snusket kinesisk restaurant.
En dag får Charlie dog job som receptionist på en danskeskole. Hun kan ikke sige dette til sit bagland - og da slet ikke, da hun bliver tilbudt en stilling som professionel danser på selvsamme højprofilerede skole.
"Mambo i Chinatown" er en rigtig fin roman om kulturforskelle og om at leve og overleve med et ben i begge lejre. Den er livsbekræftende og på alle måder en historie om at finde sit unikke talent.
Samtidig er "Mambo i Chinatown" en virkelig gennemarbejdet roman, så man føler, at man kender personerne og de rammer, de færdes i.
"Mambo i Chinatown" er skrevet af Jean Kwong og udgivet af Bazar.
How to be parisian wherever you are
Jeg kunne i virkeligheden KUN blive skuffet over mit møde med "How to be parisian" efter at have hørt rendyrkede lovprisninger af bogen fra alle mulige forskellige typer i mit nære og perifære netværk. Men den er og bliver en must read, så derfor kunne jeg heller ikke lade være.
"How to be parisian wherever you are" handler lidt om alt og inventing. Den indeholder en masse løsrevne fortællinger og en masse inspirerende billeder. Til sammen fortæller de historien om at være en ægte parisienne - på godt og ondt, i moden, i madlavningen, i moderrollen, i ægteskabet og meget meget mere.
Bogen er måske ikke nogen bibel, og den gør ikke, at man bliver klogere på livet. Men den er rigtig fin underholdning og giver lyst til at rejse et smut til Paris, købe et baguette og en café au lait og sætte sig på en fortovscafé med en croque monsieur.
Og ét har jeg da lært: Jeg er faktisk helt parisian i forvejen. Hvem havde troet det!
"How to be parisian wherever you are" er skrevet af Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline De Maigret og Sophie Mas og udgivet af Random House Inc.
Opfør dig ordentligt
Nu er det jo ikke kun mig, der har tradition for at lægge dagen og dens udfordringer på hylden med en god bog. Det har Lillemanden i høj grad også!
Lige nu er det store hit bogen "Opfør dig ordentligt - og vær en god ven". Når man er næsten 5 år, handler livet meget om at finde sin rolle og om at lære spillereglerne, og lige dér ramme "Opfør dig ordentligt" helt plet!
Det kan faktisk være rigtig spændende at høre om, hvordan man hilser pænt, hvilke ting man gør for hinanden i familien, og hvordan man er en god ven. Det giver, ikke mindst, lejlighed til en masse spørgsmål og snak om de forskellige emner.
Det er i min verden vigtigt at fortælle sit barn/sine børn, hvilke spilleregler der overordnet set gælder. Og selvom ikke alt fra bogen fiser ind, så er den alligevel lærerig - også for den, der læser op, fordi "Opfør dig ordentligt" indeholder forældreafsnit og iøvrigt giver et helt nyt indblik i ens barns tankeverden.
"Opfør dig ordentligt - og vær en god ven" er skrevet af Sabine Lemire og udgivet af forlaget Carlsen.
Rigtig god forårslæselyst!