Aniston

[Anmeldelse]: Det herlige land

En underfundig fortælling om at komme i klemme mellem livet og religionen.

5 ud af 6 stjerner
Foto: Gyldendal - [Anmeldelse]: Det herlige land Foto: Gyldendal

Judiths mor døde, da Judith blev født, fordi hun nægtede at få en blodtransfusion. Nu bor den 10-årige pige sammen med sin far, som arbejder på den lokale fabrik, og som tilhører en lille kristen sekt, der bestræber sig på at omvende de øvrige lokale, inden Armageddon rammer jorden.

At Judith tilhører en sekt og tilbringer sin fritid med at stemme dørklokker hos bl.a. klassekammeraterne, gør hende ikke just klassens populære pige. Hun bliver drillet og står udenfor fællesskabet. Hendes liv bliver ikke mere rosenrødt af, at hendes far er en indebrændt mand, og at både han og Judith savner Judiths mor, som døde, fordi hun også var dybt religiøs.

Judith er dog vellidt i sekten, som består af ældre mennesker, der bl.a. strikker kiksede ponchoer til hende, men som også holder hånden over hende og beskytter hende, hvor de kan.

Heldigvis for Judith har hun Det herlige land, som er en lille verden, hun har bygget af ting, hun finder på sin vej: Tyggegummipapirer, grene, perler, snørrebånd og andre dippedutter. Den verden forsvinder Judith ind i, når hun lukker døren til sit værelse, mens faderen passer sit i køkkenet. Judith er Gud i denne verden, og hun lader tingene ske.

Mobberierne i skolen bliver langsomt værre, og Judith frygter for sit liv. Specielt en plageånd har udset hende som nemt offer, og Judith drømmer om, at hun kan få ham til at stoppe sin jagt. Og pludselig en dag får den lille pige mirakler til at ske! Hun forstår slet ikke, at hun kan lege, at det bliver snestorm, så hun slipper for at gå i skole, og sneen så pludselig vælter ned udenfor hendes vindue. Det går dog op for hende, at Gud har en finger med i spillet, og at han har udset sig hende som en lille hjælper. 

Men er det Gud, der får tingene til at ske, eller er det begavede Judith, der er ved at blive en smule sindssyg midt i al den ondskab og midt i sekstens indoktrinering? Som læser finder man aldrig rigtig ud af det, men netop dette gør også bogen til meget underfundig læsning, som både underholder og kræver tankevirksomhed, og som får det til at gøre ondt helt nede i mellemgulvet.

"Det herlige land" har ikke nogen morale. I hvert fald skinner den ikke igennem mellem linjerne, hvis det er meningen, at den skal have en. Men den sætter fokus på fællesskab, fantasi, religion og livet generelt.


"Det herlige land" er skrevet af Grace McCleen og udgivet af Gyldendal.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce