Aniston

[Anmeldelse]: Blev du til ved et knald?

Bogen om den der snak ...

[Anmeldelse]: Blev du til ved et knald?

Jeg er, åbenbart, den slags mor, som har lidt svært ved at tale om visse ting med min søn.

Der er ellers ikke mange ting i denne verden, som kan gøre mig stum, men når Lillemanden kigger på mig og spørger: "Mor, hvordan kom jeg ud af din mave?" og bagefter spørger: "Moar, men ... Hvordan kom jeg så ind i din mave?" Ja, så bliver jeg moren, der taler lidt udenom og beskriver med en meget bred pensel, hvordan det nu lige er gået til!

Jeg er hverken sippet eller på nogen måde genert, men lige det er en snak, som jeg personligt synes, er lidt svær at tage.

Af samme årsag tænkte jeg, at vi skulle læse den nye bog "Blev du til ved et knald?" En billedbog om de to børn, Viola og Sofus, som rigtig gerne vil vide, hvordan babyer kommer ind i deres mors maver. Sofus' lillesøster siger, at hun har helt styr på den sag, men Viola og Sofus tager alligevel turen rundt til en række forskellige familiemedlemmer for at få dem til at svare på, hvordan babyer kommer ind i morens mave.

Undervejs smyger mange af de voksne sig uden om, men de får da bl.a. lært, at børn også kan være adopteret, have to mødre eller være et resultat af kunstig befrugtning. Det er først, da Violas bramfri mor kalder en bolle og en bolle, at de finder ud af, hvordan en baby rent faktisk bliver til. Men alt det vidste Sofus' lillesøster naturligvis allerede.

"Blev du til ved et knald?" er et rigtig fint udgangspunkt for en startende dialog om det der med sex. Der blev lyttet intenst, da jeg læste højt, og eftersom det betyder rigtig meget for mig, at Lillemanden ved, at man kan være familier på mange flere måder end vores, synes jeg også, at den del var rigtig god. Og faktisk hvilede jeg måske også en anelse mere ved snakken om det end om det der med bolle-, knalde-, sex-delen. 

Jeg indrømmer gerne, at jeg faktisk sprang nogle (få) af ordene over.

Sofus' lillesøster i bogen har nemlig en del udråb, der handler om knalde, bolle, pik og kusse, og den slags ord kender Lillemanden slet ikke endnu. Han skal nok lære dem, når han kommer i skole, men jeg skal ikke være hende, der putter ord som pik og kusse i munden på ham.

For mig var bogen altså på flere måder lidt grænseoverskridende, og den er helt sikkert en god øvelse til dag, hvor vi skal have nogle endnu større snakke om det, jeg får lidt røde ører af, når det er mit afkom, jeg taler til. For Lillemanden var den god underholdning, og han sugede til sig - også af nogle af de nye ord, som jeg ikke sorterede fra, men som heller ikke (endnu) er blevet gentaget inden for hjemmets fire vægge.

"Blev du til ved et knald?" er skrevet af Trine Bundsgaard og udgivet af Forlaget Carlsen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce