Aniston

[Anmeldelse]: Orange er det nye sort

Et år i fængsel - men ikke som på Netflix.

5 ud af 6 stjerner
Foto: Gyldendal - [Anmeldelse]: Orange er det nye sort Foto: Gyldendal
Det var en helt tilfældig aften, hvor hubbie og jeg flippede rundt på Netflix og faldt over serien "Orange is the New Black", som netop havde fået Netflix-premiere. Og hopla, så havde vi slugt første sæson. Siden har "Orange is the New Black" spredt sig som en steppeild, og alle, der ser den, elsker den for sin sjove og ærlige facon og for de mange forskellige kvindetyper, den portrætterer. 

Nu er "Orange is the New Black" udkommet i bogform på dansk under det knap så mundrette navn "Orange er det nye sort". Bogen er Piper Kermans fortælling om et år i kvindefængsel. Det er historien, som serien er bygget op omkring.

I "Orange er det nye sort" er det da også Piper, som vi kender hende, vi møder. Hun er ikke kommet i fængsel endnu, men vi hører hele historien om, hvorfor hun ender i fængsel, og hvordan hun forbereder sig på at lægge sit helt almindelige middelklasseliv bag sig for en periode. Denne historie er langt mere eksplicit i bogen end i serien, og vi lærer straks Piper bedre at kende.

I det hele taget er "Orange er det nye sort" meget anderledes end "Orange is the New Black" i Netflix-formattet. Fortællingen forsøger for det første ikke at være sjov. Den er ærlig, hård og direkte, også selvom fængselslivet ikke kun er skidt.

Persongalleriet er heller ikke (helt) det samme som i serien. Men visse karakterer fra serien er dog inspireret af Piper Kermans persongalleri, som er de mennesker, hun har mødt i sin tid som indsat. 

Bogen er ikke nødvendigvis bedre end serien, og serien er ikke nødvendigvis bedre end bogen. Begge er fede på hver deres måde, og selvom man har set serien, er bogen på ingen måde ødelagt for én. Tværtimod!


"Orange er det nye sort" er skrevet af Piper Kerman og udgivet af Gyldendal.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce