Aniston

[Anmeldelse]: Forelskelser

Ord, forelskelser og dilemmaer.

5 ud af 6 stjerner
Foto: Gyldendal - [Anmeldelse]: Forelskelser Foto: Gyldendal

Javier Marias "Forelskelser" er ikke en roman, man tygger sig igennem på en aften eller to. Ordene flyver nemlig fra den roste spanske forfatter, når han først kommer i gang med sin fortælling om forelskelser, døden og de dilemmaer, som opstår med dette. Den kræver således noget af sin læser, men giver meget igen - hvis tålmodigheden er der. 

"Forelskelser" foregår i Madrid, hvor den forlagsansatte Maria Dolz hver dag spiser sin morgenmad på den samme café. Det gør ægteparret Miguel og Luisa Deverne også, men Maria kender ikke parret. Hun beundrer dem i stedet på afstand, fordi de har noget dragende over sig. En dag bliver Miguel dog myrdet af en tilsyneladende sindsforvirret hjemløs mand, der holder til i området. Dette fører til, at Maria tager kontakt til Luisa, og gennem Luisa møder Maria den meget tiltalende ven af Familien Deverne, Javier.

Da Maria og Javier mødes igen, bliver det til et forhold. Et hemmeligt et af slagsen, som Javier sætter reglerne op for. De færdes dog ikke kun mellem lagnerne, men diskuterer bl.a. også litteratur, hvilket fører en lang række meget talende og filosofiske kapitler med sig i bogen. Maria finder dog hurtigt ud af, at Javier ikke vil hende, som hun vil ham. Han er forelsket i Luisa, og Maria opdager tilfældigt, at Javier faktisk har en finger med i spillet, når det gælder mordet af Luisas mand. Men Maria er forelsket i Javier, selvom han elsker Luisa, der dog stadig sørger over sin elskede mand. Mange forelskelser er således på spil, men ingen forelskelser gengældes.

Hele historien fortælles af Maria, som ser denne periode i sit liv i bagklogskabens lys. Derfor giver de mange ord også mening, hvis man kan holde fast i selen undervejs. "Forelskelser" er nemlig både filosofisk, fyldt med meterlange sætninger og udenomssnak, der fører en rundt i litteraturens øvrige verden, men den er samtidig en stor læseoplevelse.


"Forelskelser" er skrevet af Javier Marias og udgivet af Gyldendal.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce