Januarsundhed, som holder hele året
Snotnæserne og manglen på energi lurer overalt. Det er typisk januar, det er mørkt, og vi har brugt alle de reserver, som vi evt. havde med os fra en lun og solrig sommer.
I en tid som denne er jeg selv ekstra obs på at være god ved mig selv, ved mit immunforsvar, og ved min krop i det hele taget.
På den måde behøver januar (eller for den sags skyld februar) ikke at være meget surere end alle mulige andre måneder - i hvert fald ikke, når det gælder helbred og overskud.
Tro det eller lad være, men det er faktisk ret simpelt og ligetil, og der skal kun syv små ting til.
1. Mad, der giver energi
Selvom det, man allermest har lyst til, når det er koldt og mørkt udenfor, er kage og slik, så holder jeg mig til at spise endnu mere grønt og fiberrigt. Supermarkederne bugner lige nu med saftig babyspinat, søde appelsiner, alt det gode kål og lækre rodfrugter.
Det indeholder alt sammen fibre, som vores krop arbejder rigtig godt på, og som dermed giver energi og vitaminer til lidt mere.
En kost bestående af godt med fuldkorn, grøntsager, frugt, fisk, fjerkræ og kun en smule kød er med til at holde kroppen igang. Og hvis dette så er fordelt over flere måltider i løbet af dagen (morgenmad, mellemmåltid, frokost, mellemmåltid, aftensmad og evt. en lille snack), så holdes den vigtige fordøjelse, som er kroppens motor, godt på vej.
Jeg er naturligvis på ingen måde hellig og supplerer mine grøntsager med lidt chokolade i ny og næ ;-)
Et tip til en nem power-ret: Smid nogle skrællede og groftskårne pastinakker i en frysepose med lidt olivenolie. Hæld dem på en bageplade, og fut dem i ovnen, til de er gyldenbrune i kanterne. Læg dem på friske babyspinatblade, og server med en lille klat creme fraiche. Det smager guddommeligt og passer til langt de fleste retter.
2. Kosttilskud - er det nu også spild af penge?
Der har været mange historier oppe omkring, at kosttilskud er spild af penge, hvis bare man spiser sundt og varieret. Det er naturligvis også ærgerligt at investere en bondegård i et glas vitaminpiller, hvis man tisser det hele ud et halvt døgn senere.
Men det er faktisk de færreste af os, der får alt det, vores krop skal bruge, gennem det, vi spiser. Jeg er altså tilhænger af kosttilskud men ud fra devisen om, at man naturligvis skal investere sine penge i det, der giver mest mening.
Jeg tager mælkesyrebakterier hver evig eneste dag året rundt, fordi jeg kan mærke, at det er godt for min mave og for min fordøjelse, og fordi tarmbakterier er noget af det vigtigste at pleje, når det handler om vores velbefindende, energiniveau og vores immunforsvar. Derudover tager jeg en multivitamintablet på de dage, hvor jeg måske ikke lige har fået spist så fornuftigt eller varieret, som jeg burde.
Det fungerer super fint for mig, og faktisk har jeg ikke haft en eneste sygedag i mere end et år, hvilket tyder på, at min morgenmikstur i høj grad er det rigtige for mig.
3. Undgå, at kroppen går i stå
Forleden spiste jeg verdens bedste gammeldags fastelavnsbolle med creme, som var lavet af det hvideste hvide brød. Efterfølgende gik jeg helt i stå og blev træt og dvask.
Fint forarbejdede fødevarer, såsom en kæmpe fastelavnsbolle lavet hvedemel eller eksempelvis en frostpizza, kan vores krop ikke genkende, og den har derfor svært ved at bruge den type mad som brændstof. I stedet går den i stå.
Rene og uforarbejdede fødevarer derimod er ren benzin til kroppen, og hvis man oven i købet sørger for at tage sig god tid til at spise og tygge sin mad, så er kroppen ekstra glad.
4. Den sure motion
Indrømmet! Jeg er efterhånden top dårlig til at dyrke motion! Der var engang, hvor jeg spillede håndbold, gik i fitnesscenter, dyrkede yoga og i øvrigt sørgede for at få pulsen op flere gange om ugen.
Det når jeg slet ikke længere, desværre ... Men motion og det at få pulsen op, er super vigtigt for at holde energiniveauet oppe og den vigtige fordøjelse i gang.
Heldigvis for mig cykler jeg adskillige kilometer hver dag, og fordi jeg også altid er lidt for sent på den til børnehaven, så kommer pulsen også rigtig fint op, når jeg foretager min eftermiddagsslalom gennem Københavns trafik. Jeg får altså min halve til hele times motion hver dag, og det virker også, selvom det er på bedstemorcyklen og med blazer på.
5. Væskebalancen
To liter vand hver dag. Sådan har det lydt i mange år, og vi ved det jo godt. Nogle dage får man dog ikke lige drukket to liter vand i løbet af dagen, og så kan man jo bare sluge en halv vandhane, inden man går i seng.
I sådanne situationer er det vigtigt at huske, at alt væske tæller (dog ikke alkohol), og at det er allerbedst at drikke sine to liter jævnt hen over dagen - så slipper man også for at vågne midt på natten, fordi man er lige ved at tisse i bukserne!
Jeg starter altid min dag med et glas lunkent vand, så min mave ikke bliver helt forskrækket fra morgenstunden af, og op ad dagen fylder jeg min halv liters vandflaske på kontoret 2-4 gange, og om aftenen drikker jeg så 2-3 glas vand. Det er en god rutine, kan jeg mærke, og den gør, at jeg får det væske, jeg skal have.
Derudover tæller alle mine kopper kaffe og mit daglige glas Pepsi Max naturligvis også i væskeregnskabet.
6. Læs en bog eller surf på nogle blogs
Noget af det aller vigtigste for mig og for min velvære er tid til at slappe af. Det kan være vildt svært at klemme ind i en travl hverdag, hvor man kun lige når at stå op, inden man bliver hevet i ærmet af barnet, telefonen ringer, og man iler afsted på kontoret.
Men afslapning er alfa omega, hvis vi skal have energi til mere i hverdagen.
Jeg har virkelig skullet lære mig selv at lade opvask være opvask og at tage skyklapper på, når vasketøjsbunken skuler ondt til mig, men det er nødvendigt bare en gang imellem.
Og faktisk giver en halv time på sofaen med en tv-serie, en bog eller en god blogpost lige det boost, som der skal til for, at opvasken bliver to procent mindre irriterende - og det er også at tage med.
Derudover kan det varmt anbefales bare at grine højt sammen med familien. Til det formål er YouTube en gave ;-)
7. Lys er også godt
Til sidst vil jeg snige lidt lys ind i denne mørke måned. For lys er energi, men lys er samtidig en mangelvare på vores breddegrader i en tid som denne.
Normalt ville jeg bare skrige over hustagene, at vi alle skulle udvandre til mere lyse dele af verden i vintermånederne. Men det er jo sjovt nok ikke altid muligt, og der er da også måde, hvorpå man kan få lidt lys ind i sin vinterhverdag, selvom det ikke føles sådan, når solen står op kl. 12.05 og ned igen 12.07.
Jeg sørger for smide alt, hvad jeg har i hænderne, når solen endelig viser sig udenfor mit vindue og går en lang lang tur i byen, hvor jeg bare suger lys til mig.
Derudover kan jeg varmt anbefale at bruge en såkaldt Wake-Up Light som vækkeur eller en lysterapilampe, som kan sørge for, at man får tanket nogle af de vigtige D-vitaminer.
Jeg håber naturligvis, at du har masser af energi i din hverdag, men hvis du ikke har, så er du meget velkommen til at låne af mine tips!
Derudover vil jeg minde om, at der kun er 37 dage til, at vi officielt skriver forår ...