Aniston

Når man vil ønske, det aldrig var slut

Når man vil ønske, det aldrig var slut

Der findes bøger, som man har det ok med, at de slutter. De var gode, de var sågar måske utroligt fantastiske, men de sluttede, man var færdig, og det er ok. Og så findes der bøger, som man aldrig har lyst til at slippe. Hvor man får det lidt stramt, når man kan se, at man er ved at være enden nær, og der kun er få kapitler tilbage.

Det er den slags bøger, hvor man virkeligt håber på en opfølger - og det, inden man når at lægge de vanedannende sider fra sig på natbordet.

Sådan en bog er "Harry Augusts første femten liv". 

"Harry Augusts første femten liv" handler om Harry, der ikke er som de fleste. Han har nemlig oplevet fødslen, livet og døden adskillige gange.

Hver gang, han dør, så bliver han født igen - af den samme mor og til det samme liv. I hvert tilfælde næsten. For hans første femten liv udspiller sig altid lidt forskelligt.

Men efterhånden er livet ret forudsigeligt, og det eneste, der ændrer sig, er Harrys uddannelse og profession, hans koner og kærester og så, at han konstant bliver klogere, fordi han aldrig glemmer nogen som helst detaljer fra de liv, han har levet.

På dødslejet i Harrys 11. liv, bliver Harry opsøgt af en lille pige, der fortæller ham, at verden er ved at gå under. Det skulle jo ske før eller siden, men der sker noget, som får verdens undergang til at nærme sig hurtigere.

En anden af Harrys slags får udviklingen til at ske meget hurtigere, end den burde. Alle opfindelser kommer med lynende hast, luftforureningen stiger, alle får farve tv, og det 20. århundrede kastes ud af kurs, fordi der viderebringes informationer tilbage i tiden.

Der er ingen andre end Harry, der kan få tingene på plads igen. Det er oven i købet en, han kender fra et tidligere liv, der kan tage skylden for den uorden med tiden og historien, som verden udsættes for og som betyder, at verdens undergang kommer nærmere og nærmere for hvert liv, Harry og hans slags lever.

Clarie Norths historie om Harry August og hans første femten liv lyder måske som en omgang Sci-Fi-pladder skrevet af en kvinde med lidt for meget fantasi. Men "Harry Augusts første femten liv" er faktisk en utroligt nærværende og tankevækkende roman om en mand, der i princippet gennemgår det, som mange af os drømmer om: Et evigt liv. Men som får det at leve livet i adskillige hundrede år til at lyde temmeligt trivielt og forudsigeligt.

Romanen rokker ved meningen med livet, ved følgerne af det, vi gør, og ved, hvad livet egentlig handler om.

Det er en dybt fascinerende og i den grad tankevækkende roman, som man bare har lyst til at blive ved med at svælge i, og som man aldrig bliver færdig med - også selvom man når til sidste side og er nødt til det.

"Harry Augusts første femten liv" er mit bedste bud på en utroligt interessant, spændende og ganske velskrevet læse-oplevelse til at starte foråret på. En læseoplevelse, som jeg personligt ikke ville være foruden.

"Harry Augusts første femten liv" er skrevet af Claire North og udgivet af Rosinante.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce