Aniston

En rejse i bæredygtighed #4

Når tomater bliver til Knorr-mad.

En rejse i bæredygtighed #4

Lad mig starte dette indlæg med at sige, at jeg i lang tid har undgået Knorrs produkter, fordi jeg havde en idé om, at en Knorr suppe eller lasagne havde en næringsværdi, der er lig med nul. 

Efter mit besøg i Spanien med Knorr og mit besøg på Transa, som er dem, der dyrker mange af tomaterne, som bliver til Knorrs produkter, og som bearbejder dem på deres kæmpemæssige tomatfabrik, er jeg dog klar over, at jeg ikke helt havde ret.

På Transas kæmpemæssige tomatfabrik, hvor de fine store og saftige tomater ender deres liv som tomater og bliver til tomatpulver eller -puré, trækker man godt nok alt vandet ud af tomaterne, men det er stadig tomater og intet andet end tomater, der er i produkterne. Jeg gik naturligvis vores meget søde værtinde lidt på klingen og spurgte til næringsværdien i det, de producerer, og hun svarede, at ja, der er nogle vitaminer, de ryger i processen. Men fibrene fra de bæredygtige tomater findes altså stadig i stor stil i både pulver og puré.

Transa producerer i øvrigt til andre fødevareproducenter. Men produktet er forskelligt afhængigt af, hvem der er aftager. Det måler Transa bl.a. ved, at de ser, hvor langt en skefuld tomatpuré kan løbe ned ad en skinne. Knorrs skal løbe et vist antal centimeter. En anden producents tomatpuré skal løbe et andet antal centimeter. 

Transas store tomatfabrik var i øvrigt noget af det reneste og rareste. Der var smilende medarbejdere overalt. Og de tomater, som må kasseres af kvalitetshensyn, bliver til dyremad, og vandet bliver genbrugt. I det hele taget går intet til spilde som en del af det store fokus på bæredygtighed i tomatproduktionen.

Desværre måtte vi ikke medbringe kamera på fabrikken - bl.a. fordi et kamera eller en iPhone kan være ret irriterende at fiske op af en stor tank med kogte tomater. Så der er ingen billeder fra stedet. Men jeg havde lidt tomatpulver med hjem direkte fra fabrikken, som jeg kan eksperimentere med, og det er det, du ser på billederne. Indtil videre er det blevet til en lidt suspekt pastaret, der egentlig skulle have været en tomatsuppe med fuldkornsnudler. Men måske jeg bare skal lade Knorr om det der med at lave pastaretter! Nu ved jeg i hvert fald, at det ikke er det rene luft - det er bæredygtige tomater, der blot er gjort nemmere for os at lave mad med.

ANNONCE
En rejse i bæredygtighed #4
Del

Seneste nyt

Annonce