En rejse i bæredygtighed #3
En bæredygtig tomat bliver til.
Jeg har egentlig aldrig tænkt over, hvor den tomatpulver, som der bliver anvendt i eksempelvis Knorr lasagne eller tomatsupperne, kommer fra, og hvordan det hele bliver til. Men faktum er jo, at det er rigtige tomater, der blot bliver forarbejdet, så de ender som pulver eller som pure.
I forbindelse med min bæredygtighedsrejse med Knorr har jeg fået syn for sagen, og jeg har fået set, hvad det egentlig vil sige, at fremstille en bæredygtig tomat - eller faktisk rigtig mange! For det er ikke småting, der bliver kørt fra Transa tomatplantager til tomatfabrikken. Mængden af tomater og mængden af Knorr produkter med tomater gør, at det er enormt vigtigt, at tomaterne og produktionen i det hele taget sætter så lille et spor på den verden, vi lever i, som muligt.
Men hvad gør man så, hvis man vil dyrke enorme mængder af tomater og samtidig sætte så lille et fodaftryk på moder jord, som det er muligt?
Hos spanske Transa, hvor rigtig mange af tomaterne til både Knorr og andre producenter kommer fra, tager man bæredygtighed meget alvorligt.
De kan ikke undgå brugen af sprøjtegift. Men de minimerer brugen ved at analysere, hvornår der rent faktisk er brug for pesticider. Det betyder, at de ofte ender med blot at sprøjte to gange pr høst i stedet for måske fem gange.
Det betyder også, at de forsøger at indføre naturlig biodiversitet i forbindelse med dyrkningen. De har eksempelvis introduceret insekter, planter, reptiler og fugle til markerne, som alle sammen er med til at gøre naturen omkring markerne og dermed dyrkningen mere naturlig.
Herudover vander de ikke tomaterne ovenfra. De har simpelthen lagt små rør ned langs tomateplanternes rødder, som vander, når der er behov for det. Dermed går der ikke noget vand til spilde, og der løber ikke spildevand ud i de vandløb og åer, som ligger langs plantagen.
Det lyder alt sammen som et kæmpe arbejde, specielt når man tænker på, at vi taler om rundt regnet 1.200 hektar land, og det er det helt sikkert også. Men vil man have bæredygtige tomater, er det det, der skal til.
Og selvom det hele betød, at der var enorme mængder insekter der midt på marken med tomater (i hvert fald for en bybo), så var det ret fedt at se og opleve. Og, ikke mindst, at plukke en dejlig solmoden tomat direkte fra marken, børste det værste jord af og sætte tænderne i en stor, bæredygtig spansk tomat :)