[Opskrift]: Luciaboller
I rækken af julebagetraditioner arvet fra andre lande har Luciabollerne, eller lussekatte, som svenskerne kalder dem, også gjort sit indtog på vores matrikel.
Traditionelt spises Luciaboller den 13. december, og faktisk spiser svenskerne dem også julemorgen, har jeg ladet mig fortælle.
Oprindeligt stammer Luciabollerne faktisk fra Tyskland, hvor man kaldte dem djævlekatte. Heldigvis smager de lige godt uanset, hvilken oprindelse man bekender sig til - og det er den egentlige grund til, at vi indtager dem med stor fornøjelse her hos os.
Dejen er lavet på en fed gærdej, er virkelig nem at lave, og børnene kan sagtens være med.
Du kan naturligvis lave dem, som de er beskrevet her, i den traditionelle S form.
Men du kan også vælge at lade fantasien få frit løb og lave alle mulige former - jeg er sikker på, at børnene kan bidrage med masser af kreativitet til bagværket.
Opskrift: Luciaboller
Det skal du bruge:
¾ dl lunken mælk
¼ tsk. Safran
25 gram gær
¾ lunken mælk
50 gram smeltet smør
1 æg
50 gram sukker
1 knivspids salt
Ca. 325 gram hvedemel
Rosiner – svarende til 2 rosiner pr. luciabolle.
Sådan gør du:1. Smuldr safran fint i en lille skål af porcelæn (ikke plastik, der vil blive farvet af safran) og overhæld med ¾ dl lunken mælk. Lad det trække i ca.15 minutter og rør rundt af og til.
2. Opløs gæren i ¾ dl lunken mælk i en røreskål.
3. Hæld det smeltede afkølede smør, æg, sukker og salt i gærblandingen og rør rundt i blandingen.
4. Hæld safranblandingen igennem en lille si og hæld så mælken ned i gærblandingen – lad evt. en smule blive i skålen til at pensle luciabollerne med, inden de skal i ovnen. Det giver bollerne en ekstra flot farve.
5. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt, mens du ælter dejen, indtil den er blød og smidig. Du kan ælte dejen i hånden eller på røremaskine. Dejen skal være fugtig, men ikke klistre.
6. Form dejen til en kugle, og læg den i en skål, og lad den hæve overdækket ved stuetemperatur i ca. 1 time. Du kan også vælge at lave dejen dagen før, du skal bruge den – i så fald dækker du skålen med husholdningsfilm og stiller dejen i køleskabet.
7. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og del dejen i 10-12 lige store stykker.
8. Rul hvert dejstykke ud til en „pølse“, der er ca.35 cm lang. Lad være med at tilsætte for meget dej i processen. Hvis du synes, dejen klistrer til bordet, så gør dine hænder våde med en smule koldt vand – så bliver dejen nemmere at arbejde med.
9. Dejen rulles fra hver sin ende i modsat retning ind mod midten, så du former et S med spiraler i hver ende.
10. Gentag med alle dejstykkerne, og placer Luciabollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med god afstand.
11. Lad luciabollerne efterhæve overdækket i ca. 30 minutter, indtil du kan se, at de er hævet godt op.
12. Forvarm ovnen til 200 C varmluft
13. Inden Luciabollerne sættes i ovnen, placerer du en rosin i midten af hver spiral – altså to rosiner for hver luciabolle.
14. Pensl Luciabollerne med det overskydende safranmælk eller et sammenpisket æg.
15. Bag Luciabollerne i midten af ovnen i 10-12 minutter.
16. Når Luciabollerne kommer ud af ovnen, køler de af på en bagerist.