Aniston

LêLês Urtekøkken: Fordi grønt er godt for øje og mave

LêLês Urtekøkken: Fordi grønt er godt for øje og mave


Jeg har jo, som bekendt, efterhånden været "planteæder" (aka. stort set vegetar med undtagelse af indtagelse af en smule fisk, og dermed bliver det "pescetar") i næsten et år efterhånden. 

Det er nemt, og det er lækkert, og aldrig har jeg spist så meget farverig mad og så mange ingredienser, som jeg ellers aldrig har inkorporeret i vores menu herhjemme, tidligere.

På den måde spiser vi generelt set en del mere varieret nu, end vi gjorde, da aftensmaden ofte bestod af kylling, pasta og grønt.

Noget, jeg dog stadig er ret dårlig til at få i spil, er urter.

Jeg bruger masser af grøntsager til at give de forskellige retter (kolde som varme) smag. Men lige de ellers lækre urter bliver det mest til, når vi spiser ude.

Netop derfor lander Anh Lês nye bog "LêLês urtekøkken" også på et utroligt tørt sted på mit køkkenbord.

Vi har ganske ofte spist på LêLê Street Kitchen, som ligger flere steder i København efterhånden, og det har altid været lækkert og fyldt med smag - netop, fordi de er gode til bl.a. at arbejde med urter i de lette vietnamesiske retter, som de har på kortet.

"LêLês urtekøkken" er dog ikke kun indbydende opskrifter med de helt rette vietnamesiske smagssammensætninger, som er dem, LêLê bl.a. er så kendt for. 

Bogen indeholder nemlig også en lang række tips og trick til, hvordan man kan dyrke de smagfulde urter herhjemme i det danske klima, så man er fri for at skulle cykle byen rundt for at finde fiskeurt, citronmelisse eller blomsterkarse, hvilket godt kan være ret omstændeligt, når min egen Kvickly fx kun har frisk basilikum sådan cirka halvdelen af de gange, jeg står og skal bruge det. ... Stort suk! 

I det hele taget er "LêLês urtekøkken" ret hands-on. Og den fortæller dig præcis, hvilke ingredienser, du evt. kan forsøge dig med at dyrke og hvordan, og hvilke ingredienser, du skal hoppe på cyklen for at købe i en asiatisk butik.

Desuden fortæller Anh Lê lidt om, hvilke udfordringer, der kan være, når man selv går i krig med "urban gardening" eller med at plante højbede, når nu man måske gerne vil være en haj i køkkenet men slet ikke har grønne fingre.

Har man dog endnu ikke de store planer om at anlægge det ene bed efter det andet, så har "LêLê urtekøkken" alligevel en hel del at byde på. Naturligvis særligt hvis man, som jeg, bliver lidt blød i knæene af vietnamesisk mad.

Bl.a. byder bogen på en række lækre opskrifter på friske vietnamesiske salater med den gode kombi af friske urter og salat, på tips til fingermad på bedste vietnamesiske vis (jeg skal helt klart forsøge mig med torskeceviche-forårsrullerne!), opskrifter på simreretter, de gode nudelsupper, som er en af de ting, jeg elsker ved det vietnamesiske køkken, samt hele middagsmenuer til, når madelskende venner eller familie kommer på besøg.

Sidst, men ikke mindst, så er der også en række opskrifter på de sovser, som et rigtigt vietnamesisk måltid jo faktisk ikke kan være foruden.

Det fede for sådan en som mig, der elsker vietnamesisk mad, men som ikke spiser kød, er, at der er en del retter uden kød, samt at der er flere af retterne, hvor kødet faktisk ret nemt kan skiftes ud med fisk eller grønt, hvis blot man lige tænker sig om.

I det hele taget er "LêLês urtekøkken" en super skøn (og dejligt grøn) bog, som man bliver lidt glad i låget af at bladre i - og som allerede vækker sulten, når man kigger på billederne og næsten kan dufte de lækre ingredienser ud fra siderne.

Jeg glæder mig personligt til at eksperimentere med en række af retterne (med eller uden hjemmedyrkede urter), som jeg har sat æseløre ved, mens jeg læste den igennem.

Orker du dog slet ikke den slags, så kan jeg varmt anbefale at lægge vejen forbi en af LêLês Street Kitchen restauranter her i København. 


"LêLês urtekøkken - Så & Spis - 60 vietnamesiske opskrifter" er forfattet af Anh Lê og udgivet af Gyldendal.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce