Aniston

Status på projekt kødfri og et vegansk supermarked

Status på projekt kødfri og et vegansk supermarked


Egentligt opstod mit projekt med at lægge kød på hylden som en pludselig indskydelse, fordi jeg allerede tidligt sidste år læste om, at vi mennesker havde opbrugt vores CO2-kvote for hele 2016.

En af de store syndere ift. CO2 er kødproduktion. Ergo besluttede jeg mig for, at jeg ville sænke min del af kvoten og dermed springe kødet over for en periode.

Til at starte med var det blot et eksperiment. Kunne jeg bare lægge kødet på hylden i en måned, så var det jo allerede ret fint. 

Det var desuden heller ikke just begejstring, jeg mødte, i min egen lille familie, da jeg proklamerede, at det nu var slut med kyllingefiletter og pasta bolognaise til aftensmad. Men jeg satte mit lille eksperiment i gang alligevel.

Forleden gik det op for mig, at der nu er gået mere end et halvt år, siden jeg sidst har spist kød fra vores firbenede venner. 

Jeg havde troet, at det ville blive hårdt og besværligt at leve stort set vegetarisk (jeg spiser lidt fisk og er dermed teknisk set pescetar), men det har det vist sig slet ikke at være.

Tværtimod er jeg blevet udfordret på min typiske madlavning, som bestod af mange af de samme retter, og meget mere variation har fundet vej til vores køkken. Desuden har mine smagsløg haft en masse fantastiske oplevelser undervejs, som jeg ikke ville være foruden. 

Det eneste, der faktisk godt kan være en udfordring ved primært at leve plantebaseret er, at der ikke er mange supermarkeder, der har et rigtigt godt udvalg af de plantebaserede fødevarer, der kan fungere som et substitut for kødet i en ret.

Ja, man kan altid få bønner og linser. Men de mere lette retter, som jeg ellers tidligere brugte kød i, kan det godt være en anelse udfordrende at finde ingredienser til - selv her midt i København, hvor vi er omgivet af både Føtex, Netto, Fakta, Fakta Q, Døgn Netto, Irma, Meny, Rema1000 og Kvickly inden for en kilometers afstand.

Derfor tager det også lige en anelse længere tid at handle ind end det gjorde, da jeg bare kunne smide en omgang hakket oksekød, en runde kylling og lidt pølser ned i kurven. Nu skal der tænkes en del mere kreativt med ingredienserne, når jeg handler ind i et normalt supermarked.

De gange, jeg har forsøgt mig med at handle online, har udvalget af plantebaserede produkter også været slunkent, og desuden er de fødevarer, jeg går efter, spredt ud på en hel masse forskellige kategorier og er ærligt talt ret svære at finde frem til!

Forleden stiftede jeg dog bekendtskab med Danmarks nye veganske online supermarked. Et supermarked på nettet, der er spækket til randen kun med plantebaseret mad. Fantastisk!

Jeg fik en lille prøvepakke ind ad døren forleden, så jeg kunne lure lidt på, hvad der kom på hylderne. Det var en rigtig god blanding af nogle af de mærker, som jeg allerede køber, når jeg kan få fingrene i dem, og så en række produkter og mærker, som jeg aldrig havde hørt om.

Bl.a. har Greenos.dk, som den veganske webshop hedder, rigtigt mange lækre Oatly produkter på de virtuelle hylder. Et mærke, som, jeg synes, det er svært at finde i de supermarkeder, hvor jeg ellers handler, men som jo laver utroligt mange gode ting!

Desuden er der mere end tre gange så mange frost- og kølevarer inden for kødalternativer at finde på shoppen end i alle de supermarkeder, jeg til sammen kan handle ind i her i nærområdet.

I min pakke fandt jeg desuden fx vegansk chokolade, der jo smager så meget mere af kakao end en gængs mælkechokolade, og Lillemanden har kastet sig frådende over de små veganske kager Flapjacks, som mest af alt minder om en müslibar i kageform. Mums!

Greenos.dk har bl.a. også Clif Bar i sortimentet, som vi kender fra Whole Foods i USA, og det kan bestemt godt anbefales lige at klikke sådan en lille stak hjem, nu man er i gang med at handle ind på shoppen.

Det eneste, Greenos.dk ikke har på hylderne, er frugt og grønt og andre varer til en vegansk livsstil, som man kan købe alle mulige andre steder. Men ellers gør Greenos.dk det faktisk en del nemmere at være veganer, vegetar eller pescetar, hvis man bruger det veganske supermarked som supplement til de øvrige indkøb.

Og man behøver jo ikke at shoppe amok flere gange om ugen. I modsætning til kød- og mælkeprodukter, så har de plantebaserede alternativer nemlig ofte en meget længere holdbarhed ... Det mindsker i øvrigt også madspild. Win!

I det hele taget vil jeg jo gerne slå et slag for at skære mere ned på kødet. Hvis ikke for miljøet, så for vores sundheds skyld. Og ... Nu er der i hvert tilfælde ikke nogen undskyldning for ikke at prøve det af i ny og næ med fx. en kødfri mandag, for Greenos.dk leverer i hele landet ;-)

Min lille familie har i øvrigt for længst lært at leve med, at vi ikke spiser kød til de fælles måltider længere, så der er ingen sure og skeptiske miner længere.


Hvis du er nysgerrig, så finder du Danmarks nye veganske supermarked lige her (psst ... Der er bl.a. også en kategori med glutenfri produkter samt rawfood).

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce