Aniston

Black Friday eller grøn og rar Friday?

Black Friday eller grøn og rar Friday?

Black Friday er endnu en af de "traditioner", som vi danskere har adopteret fra USA. Dagen markerer dagen efter Thanksgiving, hvor de amerikanske butikker skyder julegaveræset i gang med vilde tilbud.

Men er det nu også en tradition, som vi vil have?

Jeg elsker personligt et godt tilbud. Specielt, hvis det lige er et produkt, som jeg længe har udset mig, som pludseligt kommer på tilbud. 

Men samtidigt er det konstante tilbudsræs i butikkerne med mid season sales, Black Friday, butikkernes fødselsdagstilbud, som sjovt nok fejres flere gange om året, samt udsalg, der falder på helt tilfældige tidspunkter, vildt irriterende, fordi man så altid føler sig lidt snydt, når man har købt noget til fuld pris.

For chancen for, at lige netop den trøje, som man har lagt på disken i butikken, er på tilbud i morgen, er bare alt for stor! Og det tager ærlig talt lidt af glæden ved ønskekøbet.

Derudover er det lidt af et skråplan, hvis vi konstant køber, bare fordi det hele tiden vælter frem med uimodståelige tilbud. Det er jo trods alt, rent miljømæssigt, ikke særligt godt at købe en hel masse, som vi ikke har brug for.

Derudover kommer de små butikker, som ikke får de mange tilbud finansieret af leverandørerne, selv til at betale de ekstra gode priser, som de føler sig nødsaget til at reklamere med i butiksvinduet, fordi alle de store jo gør det. Og lidt omsætning er trods alt bedre end ingen omsætning.

Black Friday falder i år på den 25. november. Altså på fredag, og hvis man vil shoppe, så skal man da endelig gøre det! Specielt, hvis man har ønsket sig noget i lang tid, eller hvis årets julegaver skal indkøbes i anledningen af de mange spotpriser.

Men man kan jo også vælge eksempelvis at lægge vejen forbi nogle af de mere bæredygtige initiativer, der popper op som modreaktion på den store forbrugsfest.

Bevægelsen kalder sig GoGreen Friday og går ind for bæredygtigt forbrug. Istedet for at sætte priserne absurd ned i anledningen af Black Friday, ryger priserne ganske enkelt i vejret, og det overskud, som bliver skabt, bliver doneret til velgørenhed.

I den lille butik GUL på Blågårdsgade har de eksempelvis valgt at sætte priserne 5-10 pct. op på fredag og lørdag og donerer derefter den ekstra indtægt til Dansk-Indisk Børnehjælp og deres arbejde med piger på et børnehjem i Sydindien ikke langt derfra, hvor butikkens tøj produceres.

I GUL finder du mærkerne Mallow, Best Behavior og Yogamii, som i øvrigt alt sammen er mærker, der hele året rundt er bæredygtige og miljøvenlige. 

Og hvis jeg i øvrigt kender folkene bag GUL ret, så skal de også nok sørge for en rigtig god fest omkring deres lille protest!

Se mere om eventen her.

Hos Heidi & Bjarne i Istedgade går de også mod forbrugsfesten og omdøber Black Friday til Kind Friday.

I dagens anledning sætter de priserne op med 10 kr., og overskuddet fra salget går til Gang i gaden, som er et projekt for socialt udsatte og langtidsledige på Vesterbro. 

Hele konceptet bag Heidi & Bjarne er bæredygtigt året rundt, og butikkens overskud går desuden altid til velgørenhed. Til gengæld sælger de rigtig billigt ud af bl.a. mærker som Soft Gallery, BANGBANG Copenhagen, Popupshop Kids, COMME CI COMME CA og mange andre. I dagens anledning bliver priserne så blot en lille smule mindre billige.

Se mere om eventen her.

Selv skal jeg slet ikke deltage i forbrugsfesten, hverken den grønne eller den sorte, i denne omgang. Men jeg hepper på, at den grønne kan skubbe lidt af den sorte af banen, så vi i det mindste kun køber det, vi har brug for - og gerne noget, som vi bliver utroligt glade for og bruger i meget meget lang tid :)

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce