Aniston

Julens lys med mindre sod og CO2

Julemåneden er årets måske hyggeligste tid. Det er den bl.a., fordi vi tænder masser af stearinlys, går luciaoptog og tænder op under adventskransen. 

De mange stearinlys betyder dog ikke kun hygge. De betyder også, at vores hjem bliver fyldt med partikler, som går ud over vores indeklima, og som i øvrigt lander i vores lunger.

Det har længe været kendt, at stearinlys ikke er sunde, og det har fået flere forskellige producenter til at se på alternativer til de meget osende stearinlys, som vi ellers har omgivet os med.

Jeg har fundet fire sundere alternativer til hyggebelysning i hjemmet - alle med mindre sod og dermed færre partikler, der hvirvler rundt mellem hjemmets fire vægge.

Olielampen
Pure Candle er olielamper, der ligner stearinlys - lige indtil man opdager, at det er en olielampe, der er gemt i noget, der ligner et bloklys på en prik!

Olielampen i Pure Candle lysene er fyldt med vegetabilsk palmeolie, hvilket afgiver mere end 400 gange færre partikler end et almindelig fyrfadslys.

På grund af lysenes udformning er de dog oplagte til både juledekorationer og adventskranse, og de findes i et væld af farver - bl.a. rød, hvis man er til en rød jul.

Lysene har i øvrigt en meget lang brændetid, og når man har opbrugt olien, så kan man nøjes med at købe en refill til lyset og starte om igen.

Pure Candle forhandles bl.a. hos Jem & Fix.

Soyalys
Soyalys udleder også væsentligt færre partikler end et traditionelt stearinlys, og man slipper derfor bl.a. for sod, benzen og toluen i hjemmet. Herudover nedbrydes de naturligt i naturen.

Fordelen ved Soyalys er desuden, at de har et lavet smeltepunkt, og "stearinen" bliver derfor heller ikke synderligt varm.

Ulempen er (for nogen), at soyalys af samme årsag er nødt til at være i en beholder, hvis de skal kunne forblive i form. Soyalys er altså no-go i den traditionelle adventskrans, men som fyrfadslys fungerer de perfekt!

Soyalys forhandles bl.a. hos Soyalys by Ransborg.

Palmeolielys
Palmeolielys er lavet af palmestearin, som er udvundet af kokosnødder, og som desuden er et CO2-neutralt produkt.

Palmeolie soder langt mindre end fx parafin, og, i modsætning til soyalysene, så har palmevokslys et langt højere smeltepunkt end stearin, og man vil derfor ikke opleve, at det hverken bøjer eller giver problemer i juledekorationen.

Palmeolien til palmeolielys har været omdiskuteret, fordi der med det øgede fokus på sundere levende lys også er sket en stigning i jagten på palmeolien, og så bliver der pludseligt fældet for mange palmer i regnskoven. MEN ... Der findes bæredygtige producenter, som også har fokus på den del, og som sørger for, at palmeolien kommer fra forsvarlige kilder.

Palmeolielys forhandles bl.a. på Ecoego.dk

Elektriske lys
Uanset hvordan man vender og drejer det, og hvilken overbevisning man har, så vil der blive afgivet partikler, når man brænder noget af. 

Det eneste alternativ til de levende lys er et elektrisk lys. De er godt nok ikke helt så hyggeligt, men hvis man har sarte lunger eller på anden måde bliver meget påvirket af sodpartikler i luften, så kan det være alternativet til de levende lys. Og der er heldigvis sket meget med designet af de elektriske lys over årene.

LED-lys forhandles bl.a. hos Harald Nyborg.

Ja, det koster lidt ekstra at være fornuftig, når det handler om levende lys i hjemmet, men brændetiden er ofte længere på alternativerne end på de helt billige lys, og derudover kan man vel dybest set ikke gøre op i penge, at ens lunger har det godt ...

Vælger du dog alligevel de sodfyldte stearinlys, så gør dig selv den tjeneste at lave gennemtræk i fem minutters tid, når du har slukket lyset. Det får mængden af partikler i luften til at falde.

ANNONCE
Julens lys med mindre sod og CO2
Del

Seneste nyt

Annonce