Aniston

Ny narcissisme-trend: ”Healthie” den nye ”selfie”

Ny narcissisme-trend: ”Healthie” den nye ”selfie”

Engang blev sociale netværk som Instagram og Twitter udelukkende brugt til billeder af fancy cocktails, nuttede kæledyr og lækre middagsretter. Derefter kom den velkendte selfie, hvor man drejer kameraet mod sig selv for at poste det flatterende billede på en eller flere af de sociale medieplatforme.

Det nyeste skud på stammen er så en ny slags selfie kaldet healthie, som går ud på at posere foran sit kamera, imens man pumper jern, løber eller dyrker anden form for motion og sveder sig til en veltrænet krop.

Formålet med den såkaldte healthie er for eksempel at vise omverden ens markerede sixpack, eller hvor hårdt man har arbejdet for at opnå så lækker en krop. Statistikken over populære fitness-hashtags taler sit eget sprog. I januar 2014 havde #fit således 13.930.510 opslag, #fitness 27.330.139, #fitfam 5.118.084, #fitfamily 110.381, #myfitlifestyle 13.943 og #healthie allerede dengang 1.752 opslag.

Men spørgsmålet er, om denne overdrevne selvcentrering og fokus på at have den ”perfekte krop” er en sund udvikling?

Narcissistisk kultur
Ifølge psykolog og grundlægger af rådgivningstjenesten, Girltalk.dk, Anna Bjerre, er ”Healthies” en konsekvens af den udvikling, samfundet går i retning af med en mere og mere individualiseret og narcissistisk kultur. Og hun mener, det kan være en farlig udvikling, fordi det kan give et fordrejet billede af, hvordan man skal se ud og give unge piger et unaturligt forhold til deres krop og få dem til at udvikle nogle usunde madvaner.

Større kropsfokus og træning
Generelt er ”stærk blevet det nye tynd” og blevet udryk for det nye sundhedsideal. Det hænger sammen med, at man ved at være stærk og veltonet udtrykker mere selvkontrol og større evne til at klare sig selv, siger kønsforsker, Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.

Det er dog ikke nødvendigvis sundt at være ekstremt veltrænet, idet kan blive en decideret afhængighed at skulle fokusere så meget på sin krop. Udover den fysiske risiko for at få skader, kan det også medføre psykiske konsekvenser, hvor man opgiver sit sociale liv blot for at komme i fitnesscentret og vedligeholde sin sixpack. Ifølge Healthexpress.dk det første danske studie af dette fænomen viser således, at omkring 29.000 danskere antageligvis er i farezonen for at udvikle træningsafhængighed.

Et spørgsmål om anerkendelse
Ifølge Bent Fausing, forfatter til flere artikler om selfies og lektor ved Købehavns Universitet i æstetik og visuel kommunikation i nyere medier, adskiller selfies sig i høj grad fra healthies. Hvor selfies kendetegnes ved en snært af selvironi og humor, tager mam tværtimod sig selv meget alvorligt med healthien. Med healthien har man fokus på den perfekte krop og ønsker at signalere, at man har et perfekt liv.

I modsætning til Anna Bjerre mener han ikke, der er tale om narcissisme, idet man kan få denne foran et spejl, men snarere om et behov for anerkendelse, når man lægger det ud, hvor alle kan se det.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce