Aniston

Kvinde, pas godt på dine bryster

Kvinde, pas godt på dine bryster

Man kan næsten ikke sige det nok gange: Pas nu på dig selv! Og da slet ikke, når det gælder cancer.

Faktum er nemlig, at chancerne for overlevelse, når det gælder cancer, øges helt utroligt meget, des før man opdager, at der er fare på færde.

Hvert år får små 5.000 danske kvinder alene konstateret brystkræft (og så kommer de mange andre typer cancer oveni - samt mændene, der rammes af brystkræft ... Pyh!) Det er rundt regnet hver 9. kvinde, der rammes af brystcancer.

Men hos dem, hvor sygdommen opdages tidligt, er der stor chance for overlevelse. 

I "gamle dage" anbefalede man regelmæssig selvundersøgelse af brysterne derhjemme for på den måde at have chancen for at være tidligt ud.

Den seneste forskning viser dog, at systematisk selvundersøgelse ikke er bedre end helt almindelig opmærksomhed på ens krop. 

Ifølge Støt Brysterne viser en stor undersøgelse blandt kvinder nemlig, at der ikke er forskel på antallet af kræftknuder og på, hvor hurtigt de bliver fundet, blandt kvinder, der foretager selvundersøgelse regelmæssigt og de, der ikke gør. I undersøgelsen var der således ikke bedre overlevelse i den gruppe, som foretog selvundersøgelser af brysterne derhjemme på regelmæssigt plan.

Støt Brysternes forklaring er ganske enkelt, at det ikke er nemt at undersøge sit eget bryst, og at undersøgelsen vil variere meget fra kvinde til kvinde. Og moralen må være, at blot fordi man sørger for regelmæssige undersøgelser af brystet, kan man ikke vide sig sikker.

Alligevel opfordrer de til, at man naturligvis holder øje og undersøger sig selv regelmæssigt. Det kan dog ikke stå alene.

Men hvad pokker gør vi så for at opdage brystcancer hurtigst muligt?

De to råd fra Støt Brysterne er enkle:

Deltag i screening for brystkræft
Mammografiscreening er den absolut bedste metode til at finde brystkræft på et tidligt stadie. Det vil sige, før forandringerne kan mærkes med fingrene.

Alle kvinder i alderen 50-69 år inviteres til screening for brystkræft hvert andet år.

Vær opmærksom på forandringer i brystet
Generelt bør vi kvinder være opmærksomme på vores krop og vide, hvordan vores bryster føles.

Vi er nemlig alle forskellige. Og hvad der er normalt for den ene kvinde, er det ikke nødvendigvis for den anden.

Et bryst vil desuden både se forskelligt ud og føles forskelligt afhængig af tidspunktet på måneden og ens alder. Det er derfor vigtigt at lære sine bryster at kende og kunne mærke om de er, som de plejer. Er de ikke det, er det tid til at opsøge en læge. 

Desuden er brystcancer meget sjælden hos kvinder under 30 år, og langt de fleste forandringer i et yngre bryst er godartede. Derfor skal kvinder under 30 år naturligvis ikke afholde sig fra at gå til lægen, hvis de oplever, at der er noget galt.

 

Tjekliste, når det handler om brystkræft og forandringer
 


Det skal du holde øje med, hvis du undersøger dit bryst:

- Du mærker en knude eller fortykkelse i brystet eller i armhulen

- Der kommer blod fra brystvorten

- Du opdager ændringer i brysterne, fx. indtrækning i huden eller rynker omkring brystet

- Du får sår/eksem på brystvorterne

- Betændelseslignende rødme, varme og hævelse

Der vil ofte være tale om helt godartede ændringer. Så ingen grund til panik. Men lad for en sikkerheds skyld lægen undersøge det.


Og lad os så sparke røven på brystcancer (og alle andre typer cancer i øvrigt) og passe godt på os selv og hinanden!

Læs evt. mere om Støt Brysternes kampagne lige her.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce