Aniston

Undgå madspild i julen

Julen er højsæson for madspild. Her er nogle råd til at minimere spildet.

Undgå madspild i julen

Alene i december smider danskerne for intet mindre end 1,53 mia. direkte i skraldespanden!

Det svarer til, at hver dansk familie smider for cirka 1000 kr. mad ud.

Derfor oplyser forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad nu om, hvordan man undgår madspild i julen. Og de otte bedste råd til netop dette er formuleret af Anne Marie Fogh Larsen og Kirsten Høgh Fogt, som er undervisere på Suhrs Madakademiet og medforfattere på reste-kogebogen "Stop spild af mad - en kogebog med mere" .

Planlæg
Planlæg Julens måltider, så du ved, hvor mange måltider du skal forberede mad til i juletiden.

Vær realistisk: Prøv at indføre en "kreativ julemiddag" med bonusmad fra køleskabet, mm.

Når du planlægger maden til julens borde, så husk variation - det er dejligt med et samspil af kendte og nye retter, og gem måske nogle af de mange kendte retter til en anden gang.

Lidt men godt.


Genanvend
Tænk på, hvordan en ret mad kan genanvendes til andre middage.

For eks. kan medisterpølsen blot ved at ændre tilbehør sagtens føles helt ny og spændende to dage i træk.

Husk evt. at skrive dine overvejelser ned, så du får overblik, hvordan resten af julemaden kan bruges i andre retter.


Appetit
Tænk over, hvor meget mad I egentlig kan spise - og køb ind derefter.

Lav evt. portionsstørrelser, for hvor meget mad spiser I egentlig?

Overvej, at I faktisk kun kan spise 500-700 gr. mad til et måltid - og stol på din egen planlægning.

Køb hellere afmålte råvarer ind af en bedre kvalitet end storindkøb af en lidt dårligere kvalitet.

Kvalitet versus kvantitet.


Holdinddel
Ved Julens traditionelle kolde bord: Sæt retterne ind i hold og sørg for at pakke dét, der bæres ud, væk med det samme.

Hygiejnisk er det en stor fordel, og maden kan sagtens holde til det, når blot den ikke står mange timer på spisebordet. Sæt derfor kun dét på bordet, som vil blive spist.

Husk at holde et godt flow - og vær opmærksom på ikke at lade maden stå fremme på bordet mere end to timer, hvis du vel at mærket vil spise maden efterfølgende.


Overblik
Få et overblik over menuer og indkøb af råvarer.

Når der skal være mad til flere helligdage, er det smart at nedskrive madovervejelser og kreative ideer til genanvendelsen af råvarer og allerede tilberedte retter. Så husker du derved, hvad du har tænkt f.eks.: At hvidkålen kan benyttes til stuvet hvidkål, i salatskålen og til sennepskål til ribbensstegen.

Det sikre er, at du får brugt dét, du har købt og kan styre dine indkøb samtidig med, at du kreativt udvikler din køkkensans.


Keep it simple
Læg ikke under for forventningerne om, at julebordet skal bugne af mad.

Tænk på, at decembers køkken netop skal adskille sig fra de øvrige 11 måneder, og udvælg med omhu og tanke de enkelte måltider og retter.

Lad det være dén, der står i køkkenet, der udvælger de lækreste retter, og gør op med idéen om, at det kun er en super julefrokost, hvis der var mange forskellige retter at vælge imellem - det valg har du allerede taget i planlægningsfasen.


Det gode julebord
Et bud på et godt og spændende julebord kunne meget vel være:

  • 1-2 slags gode sild
  • 1 fiskeret - f.eks. røget laks, stegt sild, en fiskesalat, røget fisk
  • 1-2 kødretter - f.eks. lun ribbenssteg, medister, stegt andebryst, lune mørbradbøffer eller hjemmelavet sylte
  • 2 slags grønt tilbehør - f.eks stuvet hvidkål, grønlangkål/grønkålssalat med granatæble, rødbedesalat, appelsinjulesalat eller rødkål
  • super godt rugbrød og hvedebrød evt. hjemmelavet knækbrød/kiks
  • smør og krydderfedt, sennep, chutney, surt/syltet
  • 2-3 slags oste - en fast, en blød og en blå
  • 2 slags frugt, nødder i ahornsirup
  • 2 slags sødt til kaffen - hjemmelavet marcipan, julesmåkage


Bag it!
Når du har gæster til julemad, husk at have beholdere eller doggybags klar, så gæsterne kan få lidt bonusmad med hjem.

Giv dem også gerne af de søde sager - det er en glæde at dele med andre og hellere dét, end den gode mad ender i skraldespanden.


 

ANNONCE
Del

Seneste nyt