Aniston

Fra SU-liv til minus på kontoen: Når virkeligheden rammer efter uddannelsen

Du sidder tilbagelænet i din stol. Der er stadig over et år til at du er færdiguddannet, så det er ALT for tidligt at begynde at bekymre sig om fremtiden. Desuden er du helt sikker på, at du nok skal lande drømmejobbet – eller i hvert fald noget der ligner – så snart studiet er slut. Tænker du sådan? Så er du langt fra den eneste. Men der er også risiko for, at du bliver langt fra den eneste, hvor det ikke går som forventet og pludselig står helt uden indtægt fra den ene dag til den anden.  Måske blev du overhalet på målstregen, da en anden tog jobbet for næsen af dig eller måske viste konkurrencen om jobbene inden for din branche sig at være langt større, end du havde forventet. 

Det sker desværre for mange nyuddannede, at de ikke har sikret sig en indkomst efter studierne og pludselig ikke kan betale deres husleje og regninger. Det er heldigvis nemt at undgå det scenarie, hvis du husker at melde dig ind i en a-kasse under uddannelse, så du er sikret dagpenge fra dag ét, når du studierne slutter. Det kaldes A-kasse studerende og er nemt at få (du ansøger online) og flere steder koster medlemsskabet dig ikke en krone, så længe du studerer. Du kan derfor roligt melde dig ind i en a-kasse selvom der stadig er længe til, at du bliver færdiguddannet.

A-kasse studerende får over 13.000 om måneden

Det lyder så dræbende kedeligt at tale om a-kasse, dagpenge og arbejdsløshedssikring. Men sandheden er, at hvis du bare br uger 5 minutter på det i dag og får meldt dig ind, behøver du ikke tænke mere på dét. Og du behøver desuden heller ikke være bange for at blive én af dem, der pludselig står med minus på kontoen, når SU og uddannelsen slutter. Du får nemlig 13.323 kroner om måneden fra dag ét du er ledig, fordi DU huskede at blive studiemedlem a-kasse, mens der stadig var et år tilbage af din uddannelse. Og du har ikke betalt en krone for det. What’s not to like?

Mange studerende oplever et stort pres for at klare sig godt under studierne og efterfølgende et pres for at finde et godt job. Der er med andre ord rigeligt at tænke på og forholde sig til, så ved at sikre dig din ret til dagpenge, kan du se frem til én bekymring mindre - og en ret stor en endda: Du undgår at komme ud i økonomiske vanskeligheder eller kontanthjælp, hvis jobbet lader vente på sig. Og så får du muligheden deltage i relevante CV- og jobansøgningskurser og  workshops, som danske a-kasser udbyder, der kan gavne dig i din jobsøgning, hvilket jo ikke er så tosset, vel? 

For at få mest ud af din a-kasse og sikret din ret til dagpenge, skal du melde dig ind senest et år inden du bliver færdiguddannet. Derfor er det en god idé at få det gjort så tidligt som muligt. 

Hvis du gerne vil vide endnu mere om a-kassens ”hvad, hvordan og hvorfor” kan du blive klogere på a-kasser, dagpenge og kontanthjælp her.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce