Aniston

Sådan håndterer du flyforsinkelser som EU-borger

Det kan ske over hele verden, og det sker faktisk hver eneste dag. Fly forsinkes. Derfor er det vigtigt, at du som dansker er oplyst om dine rettigheder. Som dansker hører du nemlig under en speciel lovgivning, der dækker alle EU-borgere (EF 261), og som omhandler aflyst fly erstatning og eventuel sagsbehandling.

Måske er uheldet allerede ude, og du er ramt af en flyforsinkelse? I denne artikel giver vi dig en hurtig oversigt over, hvad du skal være opmærksom på.

Er min flyforsinkelse dækket af erstatning?

Der er to faktorer og deres kombination, der bestemmer, om du som EU-borger kan få erstatning for flyforsinkelse: ruteangivelsen og hvorvidt flyselskabet er fra EU eller uden for unionen.

Alle fly, der skal fra et EU-land til et andet, er dækket, om det er et EU-flyselskab eller ej. Det samme gælder alle fly, der her afgang fra et EU-land til lande uden for EU. Hvis du rejser fra et land uden for EU og ind i unionen, er du som dansker kun dækket, hvis du flyver med flyselskab, der har sit hovedsæde i Europa.

Det betyder altså, at du ikke er dækket, hvis du flyver tilbage til unionen med et ikke-EU-flyselskab fra et ikke-EU-land. Desuden er du ikke dækket på nogen måde, hvis dine to flydestinationer begge ligger uden for Den Europæiske Union. Vær dog obs på, at der kan være undtagelser, hvor du kan få erstatning, hvis det kun er en flyforbindelse.

Hvilken dokumentation skal jeg fremlægge?

Din erstatning for forsinket fly sker ikke automatisk, og bevisbyrden pålægger dig. Ofte vil du i stedet møde modvilje fra flyselskaberne. Derfor er det vigtigt, at du skaffer nok bevismateriale til dit erstatningskrav. For bare rolig, du har nemlig loven på din side.

Først og fremmest bør du gemme alle dokumenter, der vedrører din flyrejse. Det gælder dine billetter (papir eller elektronisk), boardingkort og eventuelle beskeder, du har modtaget fra flyselskabet. Vi råder dig også til at bede flypersonalet på jorden om en forklaring på, hvad problemet er.

Til sidst, men ikke mindst skal du notere alt ned – og tag gerne billeder. Når du beder om din erstatning for det forsinkede fly vil det være effektivt at kunne vise billeder fra lufthavnen, der tydeligt viser oprindelig afgangstid og reel ankomsttid. Ankomsttid er defineret, som det øjeblik, at dørene på flyet åbnes, og altså ikke det øjeblik, at flyet rører jorden.

Hvor kan jeg få hjælp til erstatning ved flyforsinkelse?

Der er naturligvis mange andre detaljer, der kan have betydning for din erstatning ved flyaflysning eller forsinkelse. Det gælder bl.a. retten eventuel opgradering, indkvartering og tidsfristen for dit erstatningskrav.

Men selv med alle beviserne i orden beretter mange danskere og andre flypassagerer om, at flyselskaberne forsøger at trække processen i langdrag. Det er lige indtil, der kommer professionelle på banen. Der er firmaer derude, som AirHelp, der nemt og hurtigt kan hjælpe dig gennem tumulten – og så endda på dansk. De har allerede hjulpet millioner af borgere i EU og kører efter princippet, at hvis du ikke betaler noget gebyr, hvis du ikke får erstatning.

Da det ofte kan være en stressfyldt oplevelse med flyafbrydelser, er det ofte bedst at lade professionelle som dem håndtere situationen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce