Aniston

[Anmeldelse]: Prinsesse af blodet

Bogen, som inspirerede til den mesterlige film "En kongelig affære".

4 ud af 6 stjerner
[Anmeldelse]: Prinsesse af blodet
"En kongelig affære" har gået sin sejrsgang verden over.

Men længe før, der var tænkt på Nikolaj Arcels storfilm, skrev Bodil Steensen-Leth historien om Caroline Mathilde af Danmark og de to mænd i hendes liv: Johann F. Struensee og Kong Christian 7.

"Prinsesse af blodet" er således et tragisk kærlighedsdrama baseret på den virkelige historie om den engelske prinsesse, som kom til Danmark for at gifte sig med den noget skøre og utilregnelige Kong Christian 7.

En affære af de kongelige
Caroline Mathilde er blot 15 år, da hun pakker det mest nødvendige hjemme i England for at forlade den kontrollerende mor og storebror og blive dronning i det lille rige Danmark-Norge.

Hun er på alle måder stadig blot en lille pige, og hun er både trodsig og hovmodig, da hun ankommer i Danmark, hvor hun straks er elsket af folket.

Hun finder dog hurtigt ud af, at hun ikke kun har giftet sig til titlen som dronning. Hun har også fået en mand og konge med i købet, som langt fra er velfungerende.

Kong Christian 7. er således både barnlig og utilregnelig, hvilket gør, at hun til at begynde med er en smule bange for ham.

Men med tiden lærer hun at holde af ham. Og de er jo begge bare børn.

Caroline Mathilde og Kong Christian 7. får da også ganske hurtigt et barn sammen. En lille tronarving ved navn Frederik.

Når lykken brister
Caroline er dog langt fra lykkelig eller forelsket i sin mand, og hun begynder at blive fristet af nogle af de mænd, hun møder ved hoffet.

En dag får kongen en ny livlæge ved navn Johan F. Struensee. De første møder mellem de to er ikke synderligt positive, men snart bliver dronningen og livlægen stormende forelskede i hinanden.

Med tiden lever de sammen som ægtefolk, og de får en datter sammen, mens kongen blot lever et liv på sidelinjen, og dronningens elsker i øvrigt leder landet.

Alt er lykkeligt, indtil Paladskuppet i 1772, hvor både Caroline Mathilde og Struensee må se sig slået og berøvet for deres livs kærlighed.

Når man elsker ...
Kan det overhovedet være en forbrydelse at elske et andet menneske? Dette spørgsmål stiller Caroline Mathilde sig selv en del gange i et håb om at retfærdiggøre sin affære med Struensee.

Og ja, det kan det, når man er gift - og tilmed med en konge.

Bodil Steensen-Leth tegner i "Prinsesse af blodet" et billede af en naiv, forelsket og meget ung, omend også selvsikker, Caroline Mathilde.

Det er samtidig et billede af en mor, som kæmper til det sidste for sine børn og for den, hun elsker (for ja, hun synes at elske Struensee mere end sine børn).

Det bliver rørende, underholdende og varm læsning, selvom Caroline Mathildes naivitet sommetider kan irritere - lige indtil man husker på, at dette er et portræt af en langt fra voksen kvinde, der har fået det meste serveret på et sølvfad hele livet igennem.

"Prinsesse af blodet" går dermed også hen og bliver en meget troværdig skildring af den unge Caroline Mathilde og af historien, som den måske/måske ikke var, men som den i hvert tilfælde kunne have været.

Man skal lige vænne sig til fortælleformen. Men herudover er "Prinsesse af blodet" en både fin og læseværdig historisk roman.


"Prinsesse af blodet" er skrevet af Bodil Steensen-Leth og netop genudgivet som paperback af Gyldendal.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce