Aniston

Yves Saint Laurent

Manden bag Opium og Rive Gauche er død

Den store, parisiske modeskaber Yves Saint Laurent, døde søndag den 1. juni 2008 efter længere tids sygdom, 71 år gammel.
Yves Saint Laurent
Yves Saint Laurent var en af de helt store trendsættere. Sammen med vennerne Coco Chanel, Christian Dior og Poul Poiret, var han med til at sætte sit mærke på moden i det tyvende århundrede. Men hans navn var ikke blot synonymt med mode, også kosmetik, smykker, tasker og parfume bar de berømte bogstaver YLS.

Hvem af os tøser har ikke på et tidspunkt brugt duftene Opium, Paris, Rive Gauche, Elle eller Baby Doll til at forføre det modsatte køn med.

Det er dog ikke kun os kvinder, der har nydt godt af Yves Saint Laurent's evner. Faktisk var han blandt de allerførste til at indføre duftserier til mænd. Blandt dem Kouros og L'Homme.

Yves Henri Donat Dave Mathieu-Saint-Laurent blev født 1. august 1936 i Oran i Algeriet, hvilket dengang var besat af Frankrig, som søn af en forsikringsagent. Han var fra lille af fasineret af mode og tog som kun 17-årig til Paris, for at arbejde for den franske designer Christian Dior.

Hans succes blev dog kortvarig, idet han blev indkaldt til at afsone sin værnepligt i den franske armé. Efter blot tyve dage med konstant mobning fra hans medsoldater, på grund af hans homoseksualitet, gik den sensible Laurent psykisk ned med flaget og måtte indlægges på et psykiatrisk hospital. En af de metoder han blev behandlet med var elektrochok.
ANNONCE
Yves Saint Laurent
I  1962, da han var ved at komme sig ovenpå sit sammenbrud, frigjorde han sig fra sin kontrakt med Christian Dior og skabte sit eget label, YSL, financieret af hans partner og ven, industrialisten Pierre Berge. De skiltes dog igen som par i 1976, men forblev forretningspartnere.

Yves Saint Laurent har fra starten af forstået at være nyskabende, og han har slået sit navn fast, ikke mindst ved at være de rige og de kendtes mand indenfor moden. Blandt hans mest trofaste fans kan blandt andet nævnes den franske skuespillerinde Caterine Deneuve.

I 1983 var han den første, nulevende modedesigner, som blev hædret på Metropolian Museum of Art; og i 2001 blev han hædret af den daværende franske præsident Jacques Chirac, med udnævnelsen til kommandør af Légion d'Honnour. Men i 2002 trak han sig endegyldigt tilbage og tilbragte det meste af sin tid i sit hus i Marrakech, Marocco.

Se mere på http://www.yslbeautyus.com/index.html
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce