Aniston

Whiskyens historie

Drikken, der er meget mere end det billige sprøjt, der bliver serveret på diskotekerne...

Dette er første del i historien om drikken, der er så meget mere end man umiddelbart går og tror. Og så er det altså ikke kun forbeholdt hardcore cowboys at drikke whisky.
Whiskyens historie
I mange år gik jeg selv og var ret overbevist om, at det billige sprøjt man kunne købe på
Der gik jeg så med tanken om smagen af død gnu og det der var værre og var sikker på, at jeg aldrig ville ændre dét syn. Meeen... Sådan skulle det ikke gå!

Det var en tur til Skotland, der fik mine øjne op for whiskyen, dens historie og ikke mindst den gode whiskey"s smag.

Historie

For at starte med begyndelsen så kommer der her noget om whiskyens historie.

De tidligste beretninger der findes omkring whiskyens oprindelse stammer fra munke i Storbritannien, der i slutningen af 1400-tallet opkøbte malt til at producere noget de kaldte "Aqua Vitae", der betyder "livets vand".

Fra den latinske betegnelse for brændevin, Aqua Vitae, kommer den gæliske betegnelse, Uisge Beatha, som - hvis man krøller tungen på en meget meget sær måde når det udtales - godt kan få til at lyde som det nutidige ord whisky.

Whiskyen blev mere og mere populær, men der var ingen kontrol med produktionen, og helt op til det 16. århundrede var der ingen regler for, hvem der måtte fremstille whiskyen. Men man ved, at drikken i stor udstrækning er blevet fremstillet på flere klostre rundt omkring.

Men så kom reformationen og det var slut med det.

Man måtte finde en andre måder og steder at fremstille den.

I 1707 blev det forbudt for skotterne at fremstille whisky, da den jo blev fremstillet af malt. Skotland indgik i union med England og det betød afgifter på netop malt. Samtidig blev det ulovligt at fremstille den til andet end privat brug.
ANNONCE
Whiskyens historie
Alt dette endte i et smugleri uden lige, for med den lange grænsestrækning der var mellem England og Skotland, var det umuligt at håndhæve loven og derfor blev flere små destillerier stiltiende accepteret. Men der var undtagelser og nogle enkelte destillerier fik licens til at fremstille og sælge whisky.

I det skotske lavland hvor man ikke kunne gemme et ulovligt whiskey-destilleri, blev man nødt til at have licens, det gjorde det svært for disse destillerier at overleve, netop fordi det var svært for regeringen at håndhæve loven om forbuddet om distribution hjemmefremstillet whisky.

Det medførte at der i 1781 kom et total forbud mod fremstilling af whisky, hvis man ikke havde licens.

Men selvfølgelig kunne man ikke stoppe de stædigt sindede skotter. De fortsatte ufortrødent med at fremstille ulovlig whisky. Man gemte destillerierne rundt omkring i grotter i de skotske dale og der var et stort net af spioner, der nok skulle advare hjemmebrænderne om toldernes ankomst.

Nuvel. Forbuddet mod hjemmefremstilling blev aldrig helt ophævet, men der er kommet mere kontrol med det som årene er gået og der er i dag ikke mange hjemmebrænderier tilbage, da det ikke kan betale sig at fremstille det selv med de priser der er på whisky.

Der findes whisky i mange forskellige prisklasser og mindst ligeså mange forskellige typer whisky.

Hvis du vil vide mere og whisky så følg med i fortsættelsen, hvor der bliver gået i dybden med forskellige arter af whisky.
ANNONCE
Del

Seneste nyt