Aniston

Whisky typer

En whisky er ikke bare en whisky. Der findes utallige typer af drikken

Ikke to single malt whiskyer er ens, og selvom to destillerier måske bruger vand fra den samme kilde til fremstillingen, så er der stadig ingredienserne, lagringen og tiden af denne at tage højde for.
Whisky typer
Da der findes hundredvis af whiskytyper verden over, vil der kun blive set nærmere på de skotske whiskytyper, hvilke der heller ikke er så få af endda.

Overordnet er der tre typer af skotsk whisky: Malt whiskey; Grain Whisky og Blended whisky.

Malt whiskyen består udelukkende af 100 % maltet byg. Grain whiskyen består af en veksling mellem kornsorter, der ikke nødvendigvis indeholder maltet byg. Den sidste, Blended whisky er en kombination af Malt og Grain, og én flaske kan indeholde en blanding af op til 38 forskellige slags kornsorter.

Single malt

Eksempler på single malt whiskyer er mærker som: Aberlour, Edradour, Laphroaig og Macallan, men det er ikke nødvendigt for et destilleri at mærke flasken med destilleriets navn for at kunne kalde produktet single malt. Dog må whiskyen i én flaske komme fra flere forskellige fade fra forskellige årgange, så længe produktet er af samme opskrift.

Vatted malt

"Vatted" er det engelske ord for et stort fad, og det er netop i et sådan, at denne type whisky fremstilles. Vatted malt er whiskyer fra flere forskellige destillerier, der bliver blandet sammen for at få et fint produkt med en fremstående personlighed. Denne type whisky fremstilles af single malt.

Ren malt

Al skotsk whisky, single eller "vatted", er ren malt. De er fremstillet udelukkende på maltet byg, og selvom noget af det er blandingsprodukter, må der ikke komme bare en milliliter Grain whisky i, da det gør det til et Blended produkt.

Grain whisky

Denne type whisky er produceret af et utal af forskellige kornsorter, den kan indeholde både majs, hvede og byg. Den byg, der bliver brugt, er både maltet og ikke-maltet.

Smag og farve

Hver af de smagsgivende noter indeholder sit egen vurderingssystem. Dette system er lavet for at give forbrugeren en overordnet idé om whiskyens sødme og tørvethed, der også er forskellig fra destilleri til destilleri og ikke kun typemæssig.
ANNONCE
Whisky typer
Whisky bliver lagret i forskellige fade, det er disse der giver whiskyen sin farve og alt afhængig af, hvilken træsort, der bliver brugt til lagringen, vil farven gå i en farveskala fra gullig til rødlig. Smagen afhænger altså ikke af det fad, det bliver lagret i, men alene af destilleringsprocessen.

I nogle tilfælde vil nogle mærker (whiskymærker) ikke "smage af den årgang", hvor byggen er høstet. Det skyldes, at destilleriet ønsker, at et whiskymærke smager af det samme hele tiden - det er kundens garanti for at kunne købe et mærke, hvor alle flasker smager af det samme. Dog vil der over en årrække ske en ændring, der er smagbar.

For dem, der er meget kendt på whiskyområdet, vil der ikke være problemer med at forstå alle beskrivelser af smagen, så derfor prøver jeg her at forklare med nogle andre ord, hvordan whisky kan smage.

"Tablet" er noget skotsk slik, der minder meget om det, vi kender som blød karamel, altså meget sødt og sukret. Sådan smager nogle whiskymærker. Andre smager "toffeyed" - altså lidt som de engelske flødekarameller "toffee". Hvis en whisky derimod smager af "cerealy", har den en gennemtrængende aroma fra det byg, malten er produceret på. Den sidste smagsvariant, som jeg vil komme ind på her, er "mashy". Her bevares aromaerne af malt og sukker fra moseprocessen (del af selve whisky fremstillingen).

Personligt synes jeg, at Highland Single Malt er den bedste, men også mærket Laphroaig er helt klart værd at smage.

Underlig viden om whisky

1. Før i tiden fastsatte man alkoholprocenten i whisky ved hjælp af krudt.

2. Der er færre kalorier i whisky, end der er i øl.

3. Franskmændene drikker mere whisky end cognac.

4. En varm whisky toddy kan jage selv den mest hårdnakkede forkølelse væk.

5. Den dyreste whisky blev solgt på en auktion for £ 6.375 (71.000 kroner)
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce