Aniston

Voldtægt

Når nej ikke betyder nej, bliver vi nødt til at finde et nyt ord

Hvis ikke alle, så har de fleste af os en veninde, som på et eller andet tidspunkt har været udsat for overgreb eller voldtægt. Desværre er der alt for mange af os, som har mere end en veninde, der har været udsat for overgreb.
Voldtægt
Voldtægt er en sørgelig del af vores samfund, som vi selvfølgelig kan vi forebygge, men nok aldrig helt afskaffe. De fleste voldtægter foregår privat med kun to personer tilstede, og derfor er det et problem at bevise, hvad der skete. Den sørgelige sandhed er, at der oftest kun er de to mennesker, der ved, hvad der skete, og de er næsten aldrig enige om, hvad der egentlig skete.

"Hun ville jo gerne selv" - er den mest udbredte forklaring, mænd kan finde på at komme med. Det er ufatteligt nedladende og bagatelliserende måde at bortforklare en hændelse, der for den krænkede potentielt kan være invaliderende og medføre livslange mén.

Mænd kan være så dumme - men desværre er der en grund til, at de er sådan.

Moderne mænd har nemlig for længst lært, at "nej" ikke altid betyder "nej". "Nej" kan også betyde så meget andet. Der er groft sagt tre former for nej.

 • Det ærlige nej: Jeg siger nej, fordi jeg rent faktisk mener nej!


 • Det tænksomme nej: Det tror jeg ikke lige nu, men måske senere...


 • Luder-nej'et: Jeg vil gerne, men du skal bare prøve noget hårdere for at få mig.


 • Som vi alle ved er "det tænksomme nej" en integreret del af parringsakten.

  Du er på et diskotek. Den lækre fyr, som bare har den perfekte krop og den mest velskabte lårmuskulatur kommer hen til dig og spørger, om han må have lov at byde på en drink. Du har måske lidt dårlig selvtillid, og du føler som alle andre kvinder i verden, at den mand måske er lidt for lækker til dig. At du slet ikke er på niveau med ham. Måske har du en bange anelse om, at han tager dig for givet, en nem scoring.

  Du føler dig pinlig berørt, men interesseret, og ved at du bliver nødt til at spille det her cool, så derfor takker du nej til hans tilbud. Men da du ikke helt har den fornødne selvtillid til at spille højt spil, sender du ham lige et hemmelighedsfuldt indbydende blik, før du vender tilbage til dine venninder. Bare så han ved, at der måske er noget at komme efter.

  Fyren med det lækre hår og den velskabte muskulatur går så tilbage til sine venner, mens du bliver stående ved dine veninder. Det nej, du har givet fyren, kan blive opfattet som alle tre former for nej - afhængigt af en masse faktorer, som hverken du eller han nødvendigvis har den store indflydelse på.

  Har fyren lavt selvværd (som han søger at kompensere for med sit overdrevne "prettyboy-look") vil han nok opfatte det som "det rigtige nej". Og du kommer ikke til at se mere til ham den aften - med mindre, selvfølgelig, at han drikker sig pissefuld og begynder at svine dig til 4 timer senere ude ved toiletterne.

  Men måske har han lidt mere selvtillid, og måske lagde han mærke til, at du stod og beundrede ham på et tidspunkt, hvor han så ud til at kigge i en anden retning, og måske opfatter han derfor dit nej som "det overvejende nej". Så derfor skal du ikke blive overrasket, hvis han sender dig blikke, når du er ude at danse med dine venninder.

  Hvis det er sent på aftenen, og han er fuld, og du er fuld, kan du være meget sikker på, at dit "nej" bliver opfattet som et "luder-nej". Og så er det problemerne begynder...
ANNONCE
Voldtægt
Men overgreb behøver ikke komme fra en fremmed, du møder i byen. Halvdelen af alle voldtægter begåes af personer, ofret kendte i forvejen. En tredjedel af disse begåes af kærester eller tidligere kærester.

Og dertil kommer helt sikkert et stort antal sager, som ikke bliver anmeldt, for hvordan føles det lige at skulle anmelde sin kæreste for voldtægt?

Det værste for et voldtægtsoffer er ikke at blive troet på, og netop når det er en, man har været kæreste med (eller måske stadig er kæreste med) kan man næsten føle sig sikker på, at man ikke vil blive stolet på.

Voldtægt forekommer også i etablerede forhold. Her er det bare i en anden form, men betydningen af "nej" er stadig central. Selvom man er i et forhold, betyder det ikke, at man automatisk siger "ja".

Her er det så, at det for alvor bliver uhyggeligt, for selv i forhold betyder "nej" ikke altid "nej". I forhold kan et "nej" også godt betyde: "ikke lige nu, men hvis du lover, at du for en gangs skyld også vil gøre noget, for at gøre det godt for mig, så måske...".

Og mænd er stadig fanget af det gamle maskuline ideal om, at manden skal "overvinde"> kvinden. Derfor står manden i en svær situation, hvor han nemt kan komme til at gøre noget, han dybest set ikke ønsker, når hans kæreste siger "nej" til ham.

Men når "nej" ikke altid betyder "nej", er det på tide, at vi finder et nyt ord for det. Jeg foreslår derfor, at kvinden i stedet siger: "Det her er voldtægt". Den sætning er tydelig og klar og kan på ingen måde misforståes. Hvis en kvinde siger: "Det her er voldtægt", tvinger det manden - som ligger og fumler med nogle ur-idealer om at være maskulin og skulle overvinde kvinden - til at stoppe af den simple årsag, at selve ordet rummer en uhyggelig magt.

Selvfølgelig vil det ikke afholde den afstumpede kriminelle, som begår overgrebet for at føle magt, men i de forhold, hvor overgrebet bliver begået af en person, som kvinden på forhånd havde tiltro til, kan det virke.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE