Aniston

Var det mord?

15 år i koma, nu død

Verden har set så mange tekniske vidundere - vi er blevet i stand til at sejle, køre stærkt og flyve, og vi har endda nået månen i en raket. Derudover er vi blevet i stand til at redde mange menneskeliv og endda holde liv i dem, der ligger i koma, i årevis.
Var det mord?
Håbet

Mennesket er indbygget med håbet om, at der må ske det bedste. Måske er det dette håb, der gør, at de fleste, et eller andet sted inderst inde, tror på mirakler. Og ofte sker der mirakuløse ting, der bekræfter mennesket i sit håb. Men ligeså ofte sker der intet!

Sådan er det også, når folk efter en ulykke går i koma. De nærmeste har et håb, der siger, at deres kære nok skal vågne op igen, når bare de bliver ved med at holde liv i den forulykkede, også selvom der ingen tegn er på aktivitet.

Etik og moral

Hvornår er det tiden at stoppe? Hvornår skal man slukke for respiratoren eller stoppe mad-tilførslen? Det er et spørgsmål om etik og moral. Ville personen ønske at leve et sådan liv? Ville der være chance for, at hjernen ikke havde taget skade, og at personen, hvis vedkommende vågnede, ville få et ordentligt liv?

Er det mord at slukke for respiratoren? Er det at lege Gud, når man pludselig bestemmer sig for, at nu må det være nok?
ANNONCE
Var det mord?
Sagen om Terri

I USA har en sag skabt stor furore. Terri Schiavo gik i 1990 i koma efter problemer med hjertet, og siden har lægerne holdt liv i hende, da hendes forældre, Bob og Mary Schindler, inderligt håbede, at hun ville vågne igen.

Terris mand, Michael Schiavo, ville dog have stoppet respiratoren for mange år siden, hvis han havde fået lov til det. Han mente ikke, at hans kone ville have ønsket at leve videre på den måde, men forældrene ville ikke give sig.

Derfor blev sagen bragt for retten, og den varede i syv år, før man nåede til et resultat. Slagsmålet nåede så langt som til Den Amerikanske Kongres, og den delte USA's befolkning i to.

Men retten nåede til et resultat, man fjernede slangen, der tilførte mad, og 13 dage efter døde hun i en by ved navn Pinella Park i staten Florida, 15 år efter hun mistede kontakten til verdenen.

De mange protester

Mens Terri Schiavo døde, torsdag den 31. march 2005, protesterede folk udenfor hospitalet. Blandt de mange protesterende blev der snakket om: "En forbrydelse mod Gud!", "Hjerteløs grusomhed" og "Drab!"

Men, hvad mener du? Burde de have endt hendes liv for lang tid siden, eller skulle man have ventet endnu længere? Hvad er din holdning generelt, når man taler om medliden- hedsdrab? Er det en forbrydelse mod Gud, hjerteløs grusomhed eller ligefrem drab?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce