Aniston

Vær fyrværkeri-smart

Pas på dig selv og dine nærmeste nytårsaften.

Vær fyrværkeri-smart
Det er det store samtaleemne hvert år ved denne tid - sammen med snak om laks eller torsk, vin eller drinks, Dom Perignon, kjoler, cigarer og serpentinere.

Men det er det farligste af hele nytårsfesten - og vi skal huske at behandle det som sådan.

Det er naturligvis fyrværkeriet, vi taler om.

Pas nu på fyrværkeriet
Hele 237 personer kom til skade sidste nytår, ifølge en pressemeddelelse fra Alka.

Halvdelen af dem var tyve år eller yngre.

Årsagen til skaderne var især raketter og batterier, der i alt stod for ca. 60 pct. af alle skader, mens ulovligt fyrværkeri udgjorde ca. 10 pct.

Så pas nu på med dine raketter, heksehyl og batterier.  Uanset om det er dig, der står får hele herligheden, eller du bare står på sidelinjen. Tallene siger nemlig også, at galvdelen af de tilskadekomne selv affyrede fyrværkeriet, mens den anden halvdel var tilskuere.

Cirka 25 % af disse var øjenskader, 20 % var håndskader og en tredjedel brandsår.

De farligste nytårsfejl

Ifølge Alka lever mange danskere ekstra farligt, når de vil skyde det nye år ind. Gang på gang begår de nemlig nogle typiske fejl, der nærmest er en åben invitation til ulykker og skader.

- Du bruger ulovligt fyrværkeri: Køb eller lav aldrig ulovligt fyrværkeri, det kan eksplodere i ansigtet på dig på grund af den dårlige kvalitet!  

- Du bruger hånden som raketholder: Sæt raketten i en holder og lad solene ligge, mens du tænder, så er der meget større chance for, at du også har en hånd at lægge neglelak på, efter nyåret er skudt ind.

- Du bærer ikke beskyttelsesbriller: Bær altid beskyttelsesbriller - både som "fyrværkeri-meister" og som tilskuer - så er der god chance for, at du ikke ender som 90 pct. af dem, der kommer til skade.

- Du kaster med fyrværkeri: Lad være med at være en narrøv, der kaster med fyrværkeriet! Du risikerer at skade både mennesker og dyr med voldsomme brandsår, der kan give varige mén.

- Du går altid tilbage til en fuser: Dette gælder på mange af livets områder... Stol aldrig på en fuser, så lad den ligge - og sørg senere for, at den bliver fjernet, så andre ikke risikerer at komme til skade.

- Du bruger dine lommer til opbevaring af fyrværkeri: Brug en pose til dit krudt - aldrig din lomme, da den mindste lille gnist kan antænde krudtet og sætte ild til dig og dit nyindkøbte nytårsoutfit.

Og pas så bare på dig selv og dine venner/din familie, hav det sjovt og nyd nytårsfesten :)

Foto: Istockphoto.com
ANNONCE
Del

Seneste nyt