Aniston

Vabler

Hvordan undgår man dem?

Vi kender dem alle. De små, irriterende vabler, der dukker op efter en løbe- eller gåtur. Især i sommertiden er man som oftest mere aktiv, end når regnen og sneen falder. Men hvordan skal man behandle de små bæster? Og hvordan skal man undgå at få dem?
ANNONCE
Vabler
Vabler er hudens forsøg på, at skåne en længerevarende belastning. Det er ikke specielt lækker viden, at der derved udskilles væske fra underhuden, så der dannes en slags pude - også kaldet en vabel.

Der findes to typer vabler: De almindelige, klare vabler, der opstår yderhuden, og blodvabler, der opstår i inderhuden. Punkteres en blodvabel, er der stor risiko for infektioner. De skal derfor behandles omhyggeligt. 

Der findes flere råd omkring vabler. Hvordan man fjerner smerten, behandler dem og får dem til at hele hurtigt.
 
Her er nogle af rådene samlet. Alle er ikke afprøvet, og er derfor på ganske eget ansvar:

  • Brug sportstape, fodbandage eller plaster på udsatte steder, for eksempel hælen. 


  • Undgå at skoene strammer, er alt for store eller ikke er gået til inden en vandretur. De skal derudover være snøret rigtig til.


  • Rene, velplejede fødder, samt klippede negle er et must. Hård hud skal blødgøres eller fjernes helt, og fødderne passes med fodcreme.


  • Tag eventuelt to par strømper på (helst bomuldssokker eller uldsokker), og vend sømmene i strømperne udad, så de ikke gnaver  i foden. Den inderste skal være en tynd strømpe, den yderste tyk, og de skal passe til foden. 


  • Endelig er der hippiemetoden: hærd huden, ved at gå med bare fødder når det er muligt.

    Er skaden sket, så kan man vælge at følge et af disse råd:


  • Punktér vablen med en steril nål, og pres al væsken ud. Rens med fugtet toiletpapir, og tør derefter grundigt efter. Dæk vablen med plaster, så der ikke kan komme snavs ind i såret.


ANNONCE
Vabler
Smør området med en desinficerende salve, og prik derefter hul på vablen med en steril nål. Tryk væsken helt ud. Sy en sytråd med desinficerende salve gennem "vablens hud", så den fortsat drænes og ikke opbygges igen. Sæt et plaster eller læg en forbinding over området.


  • Punkter vablen to steder i kanten. Anvend en desinficeret kanyle eller en lille saks, så du kan klippe et lidt større snit. Vask såret rent med koldt vand, det får væsken til at trække væk fra vablen.

    Der findes også
    Det bedste middel mod vabler er dog, at finde sin egen måde at undgå dem på. Om det betyder dovenskab i hængekøjen, eller
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce