Aniston

V for Vendetta

Remember, remember the fifth of November

2 ud af 6 stjerner
"Remember, remember the fifth of November gunpowder, treason and plot. I see no reason why gunpowder, treason should ever be forgot..." Sådan lyder det gamle, engelske børnerim, der går igen så mange gange i denne film.
V for Vendetta
"V for Vendetta" tager sin begyndelse i det fremtidige, totalitære Storbritannien. Den blide, unge Evey, Natalie Portman, bliver reddet fra en livstruende situation af en selvtægtsmand, Hugo Weaving, der maskeret af en Guy Fawkes-maske, og han er kun kendt under navnet "V".

V er vidunderlig karismatisk og dræbende dygtig i alle arter indenfor kampsport og forklædning.

Han starter en revolution, da han sprænger ét af Londons vartegn i luften og overtager de statskontrollerede luftveje, imens han ansporer sine medmennesker til at rejse sig mod tyranni og undertrykkelse.

Da Evey opdager sandheden om V's mystiske baggrund, opdager hun også sandheden om sig selv - og bliver usædvanlig nok hans allierede i et attentat for at bringe friheden og retfærdigheden tilbage til et samfund fyldt med ondskab og korruption.

Filmen bygger på tegneserien af Alan Moore og David Lloyd, og manuskriptet er lavet af Wachowski-brødrene, som stod bag "The Matrix".

Guy Fawkes

For at forstå filmen er det en stor hjælp, hvis man kender lidt til den britiske historie og hvorfor "V" bærer netop en Guy Fawkes-maske.

Katolikkerne i England havde forventet at kongen, James I, ville være tolerant over for dem, men han havde vist sig at være alt andet, for han havde beordret alle de katolske præster ud af landet.

Dette skabte stor vrede blandt nogle katolikker, så de besluttede sig for at dræbe James og derved gøre hans datter, Elizabeth, til regent - efter de selvfølgelig havde forsikret sig, at hun nu også var katolik.

Vreden blandt katolikkerne førte altså til et komplot hvor de udover at dræbe kongen af England også ville dræbe alle andre, der var i parlamentsbygningen på samme tid som James, når han åbnede parlamentet den 5. november 1605.

Guy Fawkes og 11 andre katolikkerne havde lejet et hus lige ved siden af parlamentet, og derfra var det lykkedes dem at få 36 tønder krudt ned i kælderen under parlamentet. Den 4. november 1605 var Guy Fawkes blevet tilbage i kælderen for at tænde lunten, men han blev opdaget af nogle vagter.

Den 5. november 1605 om morgenen gik det op for de resterende 11 katolikker, at Guy var blevet opdaget, og de flygtede længere ind i landet. Dette forsøg på at dræbe kongen er verdens første terroraktion, men samtidig er det også gjort til en national begivenhed hvert år at skyde fyrværkeri af over parlamentsbygningen på den 5. november. Denne begivenhed kaldes i daglig tale "Bonfire Night".

Lang... Meget lang...
"V for Vendetta" er på sin vis en god film, hvis man vel at mærke kender til britisk historie. Der kommer rigtig mange hentydninger til Bonfire Night, og hvad der skete tilbage i 1605. Hvis ikke man kender noget til historien, så vil filmen virke utrolig lang - og den er med sine 132 minutter allerede alt for lang i forvejen.

Generelt gør de forskellige skuespillere det godt, men som enhver anden action-thriller, så skal der ufatteligt meget til at slå folk ihjel, og det gør da også, at slutningen bliver meget uvirkelig og latterlig - til gengæld får man at se, hvor mange forskellige måder hvorpå man med et par knive kan dræbe folk.

Hvis man skal komme med nogle rosende ord om filmen, så må det være den måde, den er filmet på. Der er blevet kælet for gode kameravinkler og en spændende kameraføring - og det gælder specielt i kampscenerne og de store eksplosioner. Dog smerter det at se Houses of Parliaments og Big Ben blive sprunget i luften.

"V for Vendetta" har premiere fredag den 24. marts 2006.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce