Aniston

Ungdommen demonstrerer!

Den 5. oktober var studerende fra hele landet samlet i seks større byer, for at demonstrere mod politikernes nedskæringer

De mener, at regeringen tager pengene fra dem. Klasserne er store, arbejdsmiljøet er dårligt, og nu skal de også til at betale et såkaldt kopigebyr. Hvad blev der af den gratis ungdomsuddannelse, som var en af de bedste i verden? Det er nogle af de spørgsmål Danmarks unge stiller sig selv, og nu også andre...
ANNONCE
Ungdommen demonstrerer!
Jeg går selv på en gymnasial uddannelse, og mærker alt for godt hvad alle besparelserne betyder. Vi er over cirka 30 i hver klasse, klasseværelserne er små, og værst af alt: Vi skal nu betale 200 kr. i kopigebyr hvert år. Ungdomsuddannelserne skulle forestille at være gratis, så hvor kom brugerbetaling ind i billedet?

Denne holdning deles af rigtig mange studerende landet over. Så derfor er organisationen 'STOP NU' blevet oprettet. Den består af aktivister fra hele landet, som alle mener, at det danske uddannelsessystems tilstand hænger for dårligt sammen med, at de unge er Danmarks fremtid og derfor behøver en bedre uddannelse. Organisationen arrangerede den 5. oktober 2004 demonstrationer i København, Århus, Odense, Aalborg, Randers og Viborg. Alle elever og studerende fra folkeskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser var inviteret til at de i samlet flok kunne gøre oprør mod de dårlige vilkår, som de bliver undervist under hver dag.

Jeg var selv med til at demonstrere i Aalborg. På min skole var der ikke særlig stor opbakning omkring projektet. Mange mente, at en dialog er bedre end en demonstration. Men jeg tror på, at vi skal vise politikerne hvor mange, der faktisk bakker op om dette projekt, og den bedste måde at gøre dette på er at samles og vise sig. Men vi få, der tog derned, kørte med et propfyldt tog til Aalborg. Der var unge mennesker overalt, og det er jo ikke helt normalt en tirsdag formiddag, så DSB var ikke helt forberedte på det. I samlet flok gik vi ned mod Gammeltorv, hvor vi mødtes med de andre unge fra hele Nordjylland. Jeg kommer fra en lille by, så jeg er ikke vant til at se så mange mennesker samlet på et sted. Jeg ved ikke, hvor mange folk der var, men jeg skyder på omkring 1500. Alle var samlet for at støtte den samme sag.

Klokken 12 blev der budt velkommen fra trappen foran en af Aalborg Universitets afdelinger. Der blev holdt et par taler, og alle blev mere og mere opsatte på, at i dag skulle vi gøre en forskel. Derefter skulle vi ud at gå. Bannere og megafoner blev fundet frem og stemmerne blev gjort klar til kampråb. En af de populære strofer var: "Hør vor befaling: Stop brugerbetaling!"

Vi travede hele Aalborg midtby rundt. Mange folk, især ældre, så forargede ud når vi gik forbi. Det lod til, at de undrede sig over, hvorfor disse unge ikke var i skole, når de nu så gerne vil have en uddannelse...

Efter en gåtur på cirka en halv time var vi tilbage på Gammeltorv. Derefter var det tid til musik med et lokalt band og socialt samvær. Der var en masse journalister og reportere, der gik rundt mellem deltagerne, for at høre hvad de egentlig havde gang i. Jeg tror, at alle kunne svare, for alle var i godt humør og klar til at fortælle befolkningen, og især politikerne, hvad de mente. Stemningen var i det hele taget rigtig god. Jeg tror ikke, at alle der så os tænkte, at dette virkelig var nogle unge, som vil noget med deres liv.

Var du selv ude og demonstrere, eller var du én af dem, der blev tilbage på skolen og forlangte undervisning?
ANNONCE
Del

Seneste nyt