Undertag: Hvad, hvornår og hvorfor?
Hvis du står midt i eller skal til at have udført en tagrenovation, er du sikkert stødt på ordet undertag.
Men hvad er det nu lige, et undertag gør, hvorfor er det nødvendigt, og hvornår er det nødvendigt? Alt det og mere kommer vi ind på i artiklen her, så følg med.
Et undertag hjælper med at beskytte din tagkonstruktion
Et undertag er i sig selv et ekstra tag under din tagbelægning. Undertaget har til opgave at skabe en ekstra tæthed, som sikrer, at fugtpåvirkning udefra ikke påvirker tætheden i dit tag. Det kan eksempelvis være regn, sne og kondensvand, som normalt kan hærge og skade din tagkonstruktion.
Nogle typer af tag har slet ikke brug for et undertag, og andre kan ikke opsættes uden et undertag – det kommer alt sammen an på tagtypen.
Der findes mange typer af undertage
Undertage kommer i tre overordnede kategorier: Let, middelfast og fast.
Det lette undertag kommer som en løs tagdug, der er lavet af plast. Det er en banevare, som betyder, at den sælges i ruller.
Det middelfaste undertag er lavet på tynde træplader – og i nogle sjældne tilfælde gipsplader
Det faste undertag er lavet på eksempelvis ru tagbrædder, krydsfinérplader og andre hårde, tunge plader
Åbne og tætte undertagsmaterialer spiller også en rolle
Der opstår vanddampe i alle hjem, og de søger opad mod dit tag. Alt efter din type af undertag kan du få brug for ventilation, så vanddampen ikke hober sig op og nedbryder træet i din tagkonstruktion.
Der skelnes mellem diffusionsåbne og diffusionstætte undertagsmaterialer. Har du et diffusionsåbent undertag, kræves en ventilation ikke i tagkonstruktionen – har du et diffusionstæt, bliver ventilation nødvendig.
Hvilke tag kræver undertag? Naturskifer, tegltag og betontag
Der findes tagtyper, hvor undertag kræves, og tagtyper, hvor undertag ikke kræves. Og så er der dem, hvor det er en god idé, men det ikke er påkrævet.
Tag lavet af naturskifer, træ, tegl, beton, skiferetternit og stålplader kræver helt generelt undertag, fordi konstruktionen i sig selv ikke er tæt eller stabil nok til at beskytte mod fugtpåvirkning. Har du eksempelvis naturskifer, bør du få etableret et undertag for at undgå blandt andet fygesne.
Tag lavet på plastik, gummi, glas, bølgeeternit og strå kræver eksempelvis ikke undertag, men i nogle tilfælde kan det alligevel være en god ide.