Aniston

Undersøgelser

Hvad kan vi lære af dem?

Jeg er en ivrig læser af Illustreret Videnskab, hvilket der måske er en lidt nørdet ting. Men jeg læser ikke blot om fjerne galakser og planeter, uforståeligt fysik og kedsommelige analyser af en rhodondendron-saurus's højre fortand. Man får som læser også serveret en del facts og resultater af undersøgelser, der handler om mennesker og dyr - hvilket i mine øjne til tider kan være enten super interessant eller super underholdende.

Mænd lytter kun med halvdelen af hjernen
ANNONCE
Undersøgelser
Hvorvidt det er en mand eller en kvinde, der er forfatter til denne artikel er uvist, men indledningen har i hvert fald et humoristisk glimt i øjet.

Her er beskrevet et forsøg, der gik ud på at lade tyve mænd og tyve kvinder lytte til en oplæsning af en roman, imens de lå i sådan en scanner-dims der viste, hvor meget hjerneaktivitet, der blev brugt.

Resultatet på undersøgelsen viste, at kvinderne brugte begge halvdele af hjernen, når de lyttede, mens mændene primært brugte den venstre halvdel (den del der har tilknytning til sprogforståelse).

Selvom det kunne give svar på det enhver kvinde ved - at mænd måske ikke ligefrem følger helt med, når vi snakker, så understreger forskerne dog, at det ikke er tilfældet. Mænd er ikke dårligere til at lytte end kvinder er. De bearbejder bare sprog på en anden måde end kvinder gør.

Hver femte mand har kvindehjerne
Denne artikels ophavsmand er ikke oplyst på siden, og jeg vil undlade at gætte. Den fortæller om den britiske psykolog Simon Baron-cohen fra Cambridge University, der har lavet en interessant (og dog en smule underlig) undersøgelse.

Her fik han 278 kvinder og mænd til at svare på forskellige spørgsmål, hvori der blandt andet blev undersøgt, hvor gode de var til at forstå andre mennesker og til at analysere forskellige systemer.

Simon (psykologen altså) så de følelsesmæssige egenskaber som særligt kvindelige og de analytiske som mandige. I undersøgelsen fik 14 procent af kvinderne højt score på de mandige områder, imens 17 procent af mændene slog igennem på de kvindelige områder. Omkring en tredjedel af begge køn scorede lige højt på begge områder.

Hvad der traditionelt er mandig og kvindelig tænkning, og hvad der i virkelighedens verden er de forskellige køns forståelse, skal jeg ikke kunne sige. Men jeg må undre mig over, at en mand der er bedre til at forstå folk end til at skifte en elpære i undersøgelsen har fået påstemplet mærkatet: kvindehjerne. Og at en kvinde, der har været bedre til at slå et søm i en væg end til at snakke med de små snotfabrikker, kaldet børn, er "mandig". Er det ikke nærmere et spørgsmål om opdragelse og tilvænning end medfødt? Ja, personligt ved jeg det ikke, men måske er der en, der kan svare mig på det?
ANNONCE
Undersøgelser
Ordet "Øl" giver sexlyst
Dette er endnu en undersøgelse, der kan sættes et par spørgsmål ved, men som egentlig er en smule morsom. Undersøgelsen blev udført med 82 mænd, der blev inddelt i to grupper, hvorefter hver af grupperne fik fremvist en række ord i hurtig rækkefølge.

I den ene gruppes ord indgik blandt andet "øl" og "snaps" imens den anden gruppe fik vist ord som "vand" og "kaffe".

Forinden havde nogle af mændene i hver gruppe fortalt, at alkohol gav dem lyst til sex. Da de havde set alle ordene - både i afholdsgruppen og i alko-gruppen, blev en række kvinder efterfølgende præsenteret for dem. Her mente de mænd, som havde set ord for alkohol, at kvinderne var mere attraktive, end de mænd, der ikke havde set ord for alkohol mente.

Ja, personligt har jeg aldrig mødt en mand, der tændte på ordet "ØL" - eller i hvert fald ikke en mand, der har indrømmet det overfor mig. Er der nogen her der får lyst til at knalde en tilfældig forbipasserende, når Carlsberg-bilen kører forbi?

Aggressive mænd er sundest
University of Nebraska i USA har lavet en undersøgelse, hvori 4415 mænd i alderen 30 til 48 år deltog, og der var en klar sammenhæng mellem aggressivitet og immunforsvarets evne til at bekæmpe sygdomme.

De moderat aggressive, altså dem der kunne huske to aggressive handlinger i deres liv (eksempelvis slagsmål eller pjækkeri), havde et bemærkelsesværdigt bedre immunforsvar end de rolige og tålmodige mænd.

Det viste sig dog også i undersøgelsen, at de stærkt aggressive ikke ligefrem havde et særligt stærkt immunforsvar. Så er du en meget venlig og overbærende mand, eller er du en hidsigprop af dimensioner, er du ikke så beskyttet. Er du derimod moderat aggressiv, er du åbenbart sund, og du bliver ikke så let forkølet som andre mænd - sikke en herlig viden.
ANNONCE
Del

Seneste nyt