Aniston

Tidens Kvinde #5

Fokus på Mette Lisby

En af Danmarks allermest anerkendte stand-up komikere, tv-værter og kvinder. Humor, alvor og satire er det, der driver den 36-årige kvinde, der også har beskæftiget sig med sang og skuespil. Mette Lisby er en verden for sig.
Tidens Kvinde #5
Hun er noget så sjældent som en dansk, kvindelig stand-up komiker, men selvom hun bevæger sig i en verden, der ellers opfattes som mændenes, formår hun at medrive publikum, så tårerne triller.

Hun tager fat i rammende eksempler fra dagligdagen, og hun formår at justere sit repertoire - den ene dag til det publikum, der har betalt for en aften i hendes selskab, den næste dag til et lukket arrangement hos topbankfolk, buschaffører eller it-folk. Det kræver sin kvinde at skulle være så alsidig.

Lisby på Lærredet

Men stand-up'en er ikke hele hendes liv. Hun har og har haft gang i mange andre projekter, så som filmatiseringen af romanen, Klinkevalsen, hvor Mette Lisby som hovedrolleindehaver fik sit gennembrud på filmlærredet.

Klinkevalsen blev hendes gennembrud på filmlærredet, herudover flirtede hun i sine unge dage med en sangkarriere, der dog ikke blev den store succes og en uddannelse som skolelærer, som hun droppede ud af:

"Jeg tabte nok fokus en smule undervejs, hvilket blev tydeligt da jeg til en religions-eksamen pludselig hørte mig selv agitere for, at der var en kommafejl i Bibelen - nærmere bestemt Bjergprædikenen. (Matt. 5. Vers 3.)"

Hun har dog fået større succes med nogle af hendes senere projekter. For eksempel hendes mange vært-skaber på henholdsvis DR1, TV3 og TV2 med Ud af Skabet, Ugen der gak, Line Ud, FC Lisby, Stjernejokeren, Noars Ark og Knock Out såvel som et vikariat på Go' Morgen Danmark.
ANNONCE
Tidens Kvinde #5
Iværksætter-Gener

Ud over det har hun sammen med sin mand et produktionsselskab, Vive, der udvikler koncepter til radio- og tv-satire, men en af deres mere opsigtsvækkende idéer til Danmarks første satire-brætspil er også blevet lanceret via dette selskab.

PBX-spillet, kendt som Brixtofte-spillet, gælder om at komme af med 250 millioner kroner, som man har fået via et ulovligt lån. Spillet solgte 12.000 eksemplarer på tre måneder, hvor en stor spillesucces sælger 20.000.

"Satire har altid været noget, man så på TV eller på scener rundt omkring, men med satire som brætspil kommer satiren hjem på folks stuebord og bliver endnu mere nærværende. Jeg synes, det er fedt, at vi har skabt noget som er helt originalt."

Og der er flere spil. Parret har udviklet et golf-spil, som snart lanceres i Kina, hvor en tredjedel af befolkningen ejer et golfsæt. Herudover udkommer der i 2005 en efterfølger til Brixtofte-spillet, men de to har endnu flere spil i ærmet, som de dog ikke vil lancere endnu.

Ikke Hovedindtægten
ANNONCE
Tidens Kvinde #5
Det er dog ikke noget, de tjener mange penge på, men det er heller ikke det der er vigtigt for Mette Lisby og hendes mand, Jesper Bæhrenz: "Det lyder måske forkælet, men vi vil hellere have det sjovt og være selvstændige end tjene styrtende med penge og være ansat uden indflydelse på det, vi laver," siger Jesper Bæhrenz.

Den holdning deler Mette Lisby, da hun i det hele taget synes, at det er sjovere selv at udvikle idéerne.

Men det er ikke uden risiko, at man leger iværksætter, og parret har også fundet ud af, at det er nemmere i længden at få andre ind over idéerne. Til at starte med var de bange for idétyve, men "Vi har jo lært, at jo flere input, jo bedre bliver idéen," siger Mette Lisby.

Man må sige, at hun er en alsidig kvinde med mange jern i ilden;

hun er sjov, dygtig og risikovillig. Hun tør at gøre det, som andre ikke har

"nosser" til, og hun nyder det i fulde drag. Men hun er også alvorlig. Hendes satiriske tekster er nok dagligdags-klichéer, men hun fyrer ikke bare en vittighed af

for at være sjov - hun vil altid noget med det, hun siger.


Læs også:

Afsnit 1

Afsnit 2

Afsnit 3

Afsnit 4
ANNONCE
Del

Seneste nyt