Aniston

Tidens Kvinde #4

Fokus på Hanne Vibeke Holst

Hun er forfatter, journalist og samfundsdebattør. Hun er stædig, provokerende og humanistisk feminist. Hun har om nogen sat fokus på sig selv - lige siden 1980, hvor hun som 21-årig debuterede som forfatter. Siden er det blevet til flere bøger, tv-udsendelser, klummer, artikler, læserbreve og en titel som Årets Aktive Kvinde 2004.
ANNONCE
Tidens Kvinde #4
Hanne Vibeke Holst er en kvinde, der ikke har ligget på den lade side. Hendes mange læserbreve har sat fokus på samfundet, senest med moralprædikenen mod "ungdommen og dets sprog", som hun opfatter som stødende, krænkende og selvoptaget.

Kvindernes Sag

Men hun har selv været ung engang, og dengang talte hun de unge kvinders sag, ligesom hun stadig taler kvindernes sag den dag i dag. Hun har blandt andet som FN Goodwill-ambassadør rejst fra Vietnam til Uganda, til Rusland, Mellemamerika og Egypten for at mødes med og interviewe en række kvinder, der alle har trodset fattigdommen, sygdommen og undertrykkelsen.

Kvinder, der med livet som indsats, har kæmpet deres egen og andre kvinders sag - præcis som Hanne Vibeke Holst, som dog har haft lidt bedre vilkår som udgangspunkt. Disse interviews samlede forfatteren og samfundsdebattøren i bogen, "Da jeg blev vred".

Kvinder, Mænd og Magt

Men hun har også sat fokus på kvinder i vort samfund. Blandt andet med tv-serien "Hvorfor har Mænd Magten?" på DR1 i forbindelse med tv-serien

"Magtens Billeder" og med bogen, "Kronprinsessen", der sætter fokus på karrierekvinden og hendes mange udfordringer.

Et af Hanne Vibeke Holsts vigtigste temaer er magtens fordeling mellem mand og kvinde, som hun mener, er meget skævt fordelt - i den tredje verden, hvor kvinderne kæmper mod undertrykkelse, fattigdom og sygdom, men også i Danmark, hvor karrierekvinden fastholdes i en indre dobbelthed.

Hun mener, at vor tids kvindeidentitet er præget af behovet for en nærhed, der ikke kan opfyldes, uden at man samtidig får stækket sin handlekraft og dynamik.
ANNONCE
Tidens Kvinde #4
Med dette mener hun, at kvinden har et stærkt behov for at føle og give nærhed i form af kærlighed, humanitær ansvarlighed og medmenneskelighed. Men prisen for dette er, at kvinden mister sin handlekraft og dynamik, hvorved hun får svært ved at slå igennem og udforske magten.

Tidens mænd skal ikke slås mod samme dobbelthed, og derfor har de nemmere ved at opnå magt.

Tiden som Ung og Naiv

Men selvom Hanne Vibeke Holst er midt i 40'erne og mest af alt beskæftiger sig med den modne kvindes identitet, kan hun stadig huske sin ungdom; tiden før gymnasiet, hvor gymnasiet var den uopnåelige drøm og erindringen om de tre år på gymnasiet, hvor lærerne var de første, der tog hende og hendes generation alvorligt:

"De gad ta' med på studieture i efterårsferien, de gad holde åbent hus og små fester. De gad diskutere og hidse sig op og afprøve nye pædagogiske metoder og klæ' sig i dametøj og optræde til jule-revyen..."

Hun kan også huske fornemmelsen, at nu skulle hun og vennerne ud at indtage verden:

"Vi gad faktisk det hele dengang, fordi verden var så ung og vi var så uovervindelige og ikke havde nogen som helst grund til at tro, at vi ikke altid sku' ha' vinden i ryggen og huske hinanden."

Drømmen blev til Virkelighed

Men som så mange andre gymnasieklasser blev hendes klasse også spredt for vinden efter de tre år. Og de så ikke hinanden igen, måske mødtes de blot tilfældigt på gaden, sludrede om de gode gamle dage og forsvandt igen ind i hverdagens tummerum.

Men Hanne Vibeke Holst gjorde alvor ud af drømmen. Den unge forfatter blev voksen, og hun indtog samfundet som sin arbejdsplads. Siden har hun beskrevet, portrætteret, diskuteret og debatteret. Hun har været den toneangivende stemme i en debat om samfundets og kvindens udvikling. Om ligestilling, identitet og magt. Hun har engageret sig - ikke mindst som humanistisk feminist.

Blandt andet på den baggrund modtog hun i september 2004 en pris som Årets Aktive Kvinde.

Andre Priser

 • 1985: BMF's Børnebogspris


 • 1986: Kristian Dahls Mindelegat


 • 1997: Egholtprisen


 • 2003: Søren Gyldendal Prisen


 • Læs også:

  Afsnit 1

  Afsnit 2

  Afsnit 3
ANNONCE
Del

Seneste nyt