Aniston

Tarmene er vigtige for vores helbred - fokus på Crohns sygdom

Tarmene spiller en vigtig rolle i forhold til vores velbefindende, vores helbred og vores vægt – og dermed også vores sociale relationer i hverdagen. En sund tarm og generelt et større fokus på tarmen kan vise sig at være en rigtig god investering for den enkelte og være med til at give en større forståelse af, hvordan vi fungerer bedst. Ubalance i tarmsystemet kan nemlig udvikle en række sygdomme, bl.a. Crohns sygdom.

Tarmene har i mange år været det organ der har ligget nederst i det lægefaglige fokus’ hierarki. Forskere og lægfolk har nu fået øjnene op for tarmenes komplekse indvirkning på vores sundhed. Har man en sund tarmflora og fordøjelse, er man som menneske også sund - hvilket kan forsøge at være med til at modvirke en række tarmsygdomme, herunder Crohns sygdom.

Hvad er Crohns sygdom?

Crohns sygdom er en kronisk inflammatorisksygdom i tarmvæggen. Symptomerne er forskellige alt efter, hvor i tarmsystemet sygdommen sidder. Er der betændelsestilstand i tyktarmen, kan et symptom være blodige diarré (man skal altid reagerer når der er blod i ens afføring). Sidder sygdommen i tyndtarmen, er det hyppigste symptomer mavesmerter og kvalme. I begge tilfælde kan man opleve træthed, feber uden anden grund og eventuelt blodmangel og underernæring, da man mister blod og protein gennem afføringen. Sygdommen medfører i de fleste tilfælde, at man udvikler små bylder eller fistler omkring endetarmsåbningen samt forsnævringer i tarmen. Om Crohns sygdom bruges også fællesbetegnelsen kronisk inflammatorisk tarmsygdom (IBD), sammen med Colitis Ulcerose, som er en beslægtet tarmsygdom.

Crohns rammer oftest yngre mennesker i alderen 20-35 år, og forekommer lidt hyppigere hos kvinder end mænd. Årsagen til Crohns kendes endnu ikke, men formodes at være en kombination af arv og miljø. Den mest sandsynlige årsag menes at være, at betændelsen spontant er opstået i tarmen fordi kroppens immunforsvar har reageret forkert.

Behandling af Crohns gennem kosten

Tarmsygdommen er livsvarig, men ikke livsforkortende. De fleste der får sygdommen, får den i en lettere grad, og de kan leve et normalt liv. Behandlingen af sygdommen ligger meget gennem kosten. Det har til formål at holde symptomerne og sygdomsaktiviteten nede. Chrons kan også dog også holdes nede via medicinsk behandling, eller operationer i nogle tilfælde.

Sygdommen medfører reduceret optagelse af næring, og der er derfor essentielt for personer med Crohns, at spise næringsrig og varieret kost med en tilstrækkelig mængde proteiner og kalorier. Sygdommen medfører ikke særlige diæter, men der kan dog være nogle fødevarer man reagerer på. Fx er der nogle studier der viser, at fed mad og rødt kød kan have en negativ påvirkning på udviklingen af sygdommen. Mange personer med sygdommen oplever også at de reagerer på sukkeret i komælk, og har det derfor bedre med laktosefri mælkeprodukter. Hvis tarmen har en forsnævring kan det være lindrende at undgå grove fødevarer, så som produkter med hele kerner, frugter med skræl eller trevlede grøntsager. Alle personer med Crohns sygdom bør generelt spise en sund, varieret kost med et moderat lavt indhold af fedt. Det kan blive også nødvendigt at supplere med visse vitaminer og mineraler.

 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE