Aniston

Tandpasta

"Du skal børste dine tænder, hver gang du vasker hænder, det er ikke kun på grund af den grimme smag. Men det ser jo fjollet ud, hvis en skønne dag, de alle rasler af"

Colgate, Aqua Fresh, Denivit, Sensodyne og Zendium er nogle af de kendte mærker inden for tandpasta. Men hvad skal man vælge og er den billige lige så god som den dyre?
Tandpasta
Når man står i supermarkedet og kigger på hylderne over tandpasta, så er der de første 20 mærker at vælge imellem. Nogle lover hvide tænder og andre frisk ånde hele dagen. Men hvad skal man vælge?

Tandlægerne i Danmark anbefaler, at man bruger tandpasta, der indeholder flour. Flour er et aktivt stof, der beskytter tænderne mod huller. I store mængder kan fluor være sundhedsskadeligt, men i de mængder, som indgår i tandpasta, så udgør det ingen sundhedsfare.

Oftest indeholder tandpasta skummidlet Natrium Lauryl Sulfate (også kaldet Sodium Lauryl Sulfate). Det har gennem længere tid været diskuteret, hvorvidt Natrium Lauryl Sulfate har bivirkninger såsom dannelse af blister i munden, men heldigvis har undersøgelser vist, at normal brug af tandpasta ikke skulle medføre nogen skade.

Stoffet triclosan tilsættes mange produkter for at hindre vækst af bakterier og forekommer også i tandpasta. Stoffet er miljøskadeligt og mistænkes desuden for at give resistens hos bakterier, men i følge Miljøstyrelsen er almindelig tandpasta fuldt ud lige så effektiv som tandpasta med triclosan.

Folk vil gerne have hvide tænder, og derfor er netop tandpasta, der indeholder en eller anden form for blegemiddel også et af de produkter, der sælges mest. Blegende tandpasta findes i flere forskellige varianter med større eller mindre virkning. Men hvis man vil slippe for de tvivlsomme tilsætningsstoffer, så er det muligt at få naturligt blegende tandpasta. Det kan blandt andet købes på Verde.dk.

Billig tandpasta

Der er stor forskel på tandpasta. Både på smagen - og ikke mindst på prisen. Men de dyre mærker er ikke nødvendigvis bedre mod huller end de billige. En sammenligning af en dyr og en billig tandpasta har vist, at den billige EuroDont fra Aldi til 7,95,- kroner er lige så god som den klassiske Colgate til 24,95,- kroner.

Det vigtigste, når man skal vælge en ny tandpasta, er, at der er fluor i. Der skal helst være mellem 1.000 og 1.500 ppm (parts per million eller promiller) fluor i en tandpasta, for at den har størst effekt i beskyttelsen mod huller. Fluorindholdet kan også være beskrevet med et procenttal - for eksempel 0,150 % F (= 1.500 ppm). Et af disse tal står på tandpasta-pakken/tuben. På pakkerne kan fluor hedde: Natriumfluorid, fluoride og/eller natriummonoflurofosfat.

Det har vist sig, at den billige tandpasta, EuroDont indeholder 1.430 ppm flour og den dyre Colgate 1.450 ppm flour. Ergo er begge inden for det anbefalede interval.

Konklusionen må derfor være, at de dyre produkter ikke nødvendigvis behøver at være de bedste. Så næste gang, der skal købes tandpasta, så snup den billige, så der er flere penge til næste tur i byen!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce