Aniston

Syriana

Politisk spil om Mellemøstens sorte guld

6 ud af 6 stjerner
Sheiker og oliearbejdere, udsendte regeringsinspektører og internationale spioner, rige og gamle, kendte og ukendte - alle spiller deres lille rolle i det enorme og komplekse puslespil, som giver industrien magt, og ingen indser det sande omfang af den eksplosive effekt deres liv vil have på verden.
ANNONCE
Syriana
"Syriana" er en politisk thriller, der udfolder sig med baggrund i de intriger og den korruption, som driver den globale olieindustri.

Filmen væver sin multiplot-historie sammen, så den kaster lys over de menneskelige konsekvenser af den evige jagt på det sorte guld - og dermed velstand og magt. Fra de store, amerikanske firmaer, der sidder og trækker i trådene i Washington til mændene, der arbejder i oliefelterne i Den Persiske Golf.

I dette puslespil af skæbner, der alle bare er små brikker i det store spil om verdens oliereserver, møder vi den unge. karismatiske og reformvenlige Prins Nasir (Alexander Siddig), der forsøger at ændre det i forvejen etablerede forhold med de amerikanske selskaber.

Nasir ønsker velstand, fremgang og udvikling i sit land, og ved at lade kineserne, der har overbudt amerikanerne, bore efter naturgas, prøver han at stable en sund økonomi på benene. Ved sin side har han energi-analytikeren, Bryan Woodman (Matt Damon), en ung, succesrig fyr, der arbejder hos Energy Trading Company.

Dermed sidder det amerikanske firma Connex tilbage med et stort tab, da de tidligere havde den aftale, kineserne nu har overtaget.
 
Samtidig har et mindre olie-selskab fra Texas, Killen, fået en meget eftertragtet aftale i hus i Kazakhstan, hvilket gør, at Connex ønsker en fusion. Inden dette kan lade sig gøre, skal de to firmaer dog først undersøges af det amerikanske Justitsministerium.

Bennet Holiday (Jeffrey Wright), er den ambitiøse advokat fra det succesrige advokatfirma, Sloan Whiting, der bliver hyret til at skaffe materiale nok, til at justitsministeriet kan odkende gennemførelsen af fusionen mellem Connex og Killen. Og selv om der er en del lyssky aftaler iblandet, vil fusionen gavne både firmaet og landet. Og også Bennet Holidays egen karriere.

Mens spillet kører i Washington, foregår der en barskere virkelighed i det land, som det hele drejer sig om.

CIA-veteranen, Bob Barnes (George Clooney), nærmer sig afslutningen på sin lange og respektfulde karriere. Bob har altid været loyal og har altid haft det indtryk, at hans arbejde har gavnet hans regering og dermed gjort sit land til et mere sikkert sted.

Bob Barnes sidste mission går dog ikke som planlagt, og han finder sig selv forrådt af sine arbejdsgivere og gjort til syndebuk. Bob Barnes begynder nu på egen hånd at undersøge sagerne, og finder ud af, at han bare har været en lille brik i et langt større spil.

Ude i oliefelterne finder vi de migrante arbejdere. Deres liv bliver direkte og dramatisk berørt af den kongelige families beslutninger og olieindustriens indfald. Her møder vi den unge Wasim (Mazhar Munir), der føler sig desillusioneret og vred, efter at have mistet sit arbejde. Han finder dog trøst ved den lokale islam-skole, hvor han også møder den karismatiske og farlige rekrutteringsmand, Ægypteren.

Barske realiteter
Man skal ikke forvente sig ren underholdning, hvis man sætter sig ind i mørket sammen med Syriana. Det er barske realiteter, man får serveret.

Så hvis man har interesse for politik og mellemøstproblematikken er det en spændende film. Er man derimod mere til god, gammeldags underholdning, hvor man ikke behøver forholde sig til verdenssituationen, vil man hurtigt kede sig.

Et kæmpe plus ved filmen er, at der bliver talt originalsprogene, som arabisk og farsi. Der er ikke noget mere irriterende end film, der prøver at overbevise sit publikum om, at de er i Mellemøsten, og så snakker alle engelsk.

Filmen er inspireret af CIA-agenten, Robert Baers erindringer "See No Evil"

"Syriana" har premiere 17. februar 2006
ANNONCE
Del

Seneste nyt