Aniston

Syreskader på tænderne

Sodavand, vin og frugt nedbryder langsomt dine tænder.

Syreskader på tænderne
Du vil nok meget nødig undvære frugt, sodavand eller vin i din hverdag.

Men vidste du, at det faktisk er dit æble, din Pepsi Max og din romantiske flaske fredagsvin, der nedbryder dine tænder emalje, fordi netop disse mad- og drikkevarer indeholder en masse syre.

Emaljen bliver ganske enkelt tyndere og tyndere for hver gang, du drikker et glas sodavand.

De bliver samtidig tyndere, gule og følsomme over for varme og kulde - fordi emaljen jo er det lag, der beskytter tænderne, og jo tyndere laget er, des mindre er tænderne beskyttet.

100 liter sodavand årligt
Beskadiget tandemalje kommer desværre ikke tilbage og kan ende med at blive dyrt i tandlægebehandlinger.

Heldigvis er det let at forebygge syreskader.

Hver dansker spiser ca. 137 kg frugt og grønt om året, ligesom en gennemsnitlig dansker hvert år drikker 100 liter sodavand og 34 liter vin.

Men syre i den daglige kost fra bl.a. frugt, sodavand og vin nedbryder tandemaljen på grund af deres lave pH-værdi. Og det er altså noget, de færreste danskere er opmærksomme på.
ANNONCE
Syreskader på tænderne
Læskedrikke er den største synder
Sodavand er en af de ting, der indeholder allermest syre.

Det gælder også light varianter, juice og vin. For at få den friske smag tilsætter man nemlig fosforsyre eller citronsyre.

På grund af det tilsatte sukker eller sødemiddel kan man ikke smage syren, men den er der alligevel. Allerværst er dog sodavand, og specielt light-sodavand (pH 2,4), som danskerne drikker i store mængder.

Mange danskere, især unge, drikker sodavand af flasker med skruelåg, som gør, at man ofte tager mange små slurke. Samtidig spiser vi også mange flere gange i løbet af dagen. På den måde kommer tænderne langt oftere kommer i kontakt med syre,' siger Peter Lindkær, som er tandlæge.

Forebyg syreskade på tænderne
Hvis du gerne vil beskytte dine tænder mod syren, skal du altså undgå for meget sodavand, juice, rødvin etc. Og udskift evt. det ene af dine daglige æbler med en gulerod. Det hjælper alt sammen.

Sensodyne har desuden lanceret en tandpasta, der hedder Pro-Emalj, og som er specielt udviklet til at beskytte tænderne mod syreskader ved at styrke blødgjort emalje. Bare hvis du vil være på den sikre side.
ANNONCE
Del

Seneste nyt