Aniston

Studenterhuen

Hvilken historie ligger der egentlig bag dette symbol?

Det er med stor stolthed de nye studenter bærer deres nye studenterhue disse dage, men hvilken historie ligger egentlig bag symbolet?
Studenterhuen
Ifølge Wikipedia er det ganske simpelt:

"En studenterhue er en særlig kasket, som bæres af studenter og andre, der har gennemført en gymnasial. Studenterhuen er lavet af lærred med sort lakskygge og forsynet med et bånd og en kokarde med dannebrogskors eller et andet emblem. Udformningen varierer efter hvilken eksamen, den repræsenterer."

Men når man så kigger længere ned i historien, er det faktisk ganske spændende hvad man lærer om studenterhuen.

Studenterhuen kom i Brug i Danmark i 1856, der var den i første omgang sort med et hvidt silkebånd. Fra 1880erne begyndte de mandlige studenter dog at bære den nuværende hvide hue med bordeaux bånd, der på det tidspunkt kaldtes sommerhuen, da de studerende skulle bære dem hele sommeren.

Studenterhuen blev båret, ikke kun for at vise gymnasiet var bestået, men også for at påpege at den dimiterede, nu var klar til den videregående uddannelse.

Påtrods af at studenterhuen har været en del af den danske gymnasie kultur, var det først i 1930erne de kvindelige studenter begyndte at bære den hvide hue.

Da studenterhuen kom til Danmark i 1880erne, var den knyttet til STX-uddannelsen som var den eneste gymnasielle uddannelse i Danmark. Den viste høj status, da der dengang var meget få der blev studenter.

I 1970erne opstod der 3 andre gymnasielle uddannelser - HF, HHX og HTX.

Fra ca. 1990 er der også knyttet en studenterhue til 10. klasser og erhvervsrettede uddannelser, og der kommer flere og flere til i forskellige farver og med forskellige emblemer, dersom de nye faggrupper ønsker en hue.

Den oprindelige sorte studenterhue forekommer oftest blandt studenter med 5 a-niveau fag, men bruges også for studerende der er den første i familien med en gymnasiel eksamen.

Men om din hue nu er hvid eller farvet, så ønsker Aniston alle jer der har fået hue på i år, hjertelig tillykke.
ANNONCE
Del

Seneste nyt