Aniston

Stress avler depression

Er du i farezonen?

Et nyt depressionssyndrom har fundet dagen, og det er udelukkende stressrelateret.

Stress avler depression
Sundhedsbladet Helse (som kan købes på de danske apoteker) kører i marts-udgivelsen en artikel, der forklarer, at flere og flere danskere bliver ramt af en ny, stressrelateret form for depression, som i værste fald kan forandre én for altid.

Når vi mennesker er stressede for en kort stund, producerer vi adrenalin og et stresshormon, der hedder kortisol. Disse to gør til sammen, at man fysisk og psykisk er rustet til at klare de stressede situationer - så længe de er kortvarige!

Kortisol påvirker den del af hjernen, vi bruger til at huske med, og hvis den bliver udsat for hormonet i for lang tid, bliver vores hukommelsesevne væsentligt nedsat og vi begynder at få depressionssymptomer. Efter længere tid kan hjernen sågar begynde at skrumpe, hvilket fremskynder aldringsprocessen.

Det er hovedsageligt folk i jobs baseret på viden, så som journalister, IT-ansatte, forskere og ledere, der er mest udsatte for sygdommen, der hedder opmærksomheds- og hukommelsessyndrom, da den netop anfægter den del af hjernen, de skal bruge til hverdag.

Sygdommen er ikke ligefrem noget, man skal tage let på: artiklen gør det klart, at man i bedste fald risikerer et psykisk sammenbrud på grund af stress og at man i værste fald får en slem depression, som det kan tage et til to år at komme over. Og selvom det forholdsvis er førnævnte grupper, der er mest i fare, er flere og flere begyndt at blive modtagelige for sygdommen, efterhånden som samfundet udvikler sig og arbejdsmarkedet bliver langt mere vidensfokuseret.

Det er desværre ikke alle, der når at fange depressionen i opløbet, da vi efterhånden er blevet gode til at abstrahere fra kroppens signaler ved at dyrke yoga, meditere og andet af den slags, som er godt til at dulme symptomerne, men ikke til rent faktisk at få dem til at forsvinde.

Artiklen anbefaler, at man holder øje med de kendte symptomer for stress, og søger hjælp for det, fremfor at forsøge at ignorere det. Derudover bør vi også være mere opmærksomme på hinanden, så vi sammen kan undgå den stressrelaterede depression.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce