Aniston

Stort savn for dansk film

Instruktøren Erik Balling er død

Det er med stor sorg, at Danmark i dag har taget afsked med en af de største og mest succesrige instruktører inden for dansk film, nemlig faderen til "Olsen Banden", "Matador" og "Huset på Christianshavn".
Stort savn for dansk film
Erik Balling, der nåede at fejre sin 80 års fødselsdag sidste år, døde tidligere i dag. Han var hovedmanden bag kendte og elskede nationale film- og tv-klenodier så som "Matador", "Olsen-Banden" og "Huset på Christianshavn".

Erik Balling var en præstesøn fra Nyborg, og oprindelig var han lanvæsenselev og veterinærstuderende, men i 1946 blev han ansat som assistent ved Nordisk Film Kompagni.

Han havde et utroligt talent for at skabe film, og dette resulterede i, at han i 1957 blev verdens ældste filmselskabs yngste direktør.

Erik Ballings spillefilmsdebut var med "Adam og Eva" fra 1953, og med det fulgte en lang række film som for eksempel "Kispus".

Men han har også lavet adskillige lystspil, og her kan nævnes "Poeten og Lillemor", "Sommer i Tyrol" og "Landmandsliv".

I 1965 lavede han filmen "Slå først - Frede" i samarbejde med Henning Bahs. Dette samarbejde viste sig at udvikle sig til noget, der er gået over i dansk filmhistorie. De to herrer, Henning Bahs og Erik Balling, skabte sammen de folkekære "Olsen-Banden"-film.

Det blev til i alt 13 biograffilm fra 1968 til 1983, der er blevet noget af det største, der er lavet indenfor dansk film.

Men film var ikke det eneste, Erik Balling pillede ved. I 1970 stod han bag tv-serierne "Huset på Christianshavn" og "Matador".

Der er ingen tvivl om, at Erik Balling vil blive husket langt ud i fremtiden for sit store engagement indenfor dansk film.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce