Aniston

Stolthed og Fordom

Filmatisering af en Jane Austin roman

6 ud af 6 stjerner
Måske har du set serien, måske har du læst romanen - og nu kan du også se den i biografen. Jane Austins roman, "Pride and Prejudice", er blevet filmatiseret med masser af dygtige, britiske skuespillere på rollelisten.
Stolthed og Fordom
Filmens handling udspiller sig i slutningen af 1700-tallets England, og man følger den anden-ældste, Elizabeth Bennet (Keira Knightley), ud af en børneflok på fem piger, som alle er i den gifte-modne alder.

Ønsket om at finde den ægte kærlighed er stærk, og tiden vil at kun få kan være heldige virkelig at finde og få den, de elsker, mens livets barske realiteter, penge og stand kommer i vejen for de fleste.

Bliver pigerne ikke gift, vil de kaste skam over familien og være den til besvær, især økonomisk. For pigernes forældre, især moderen, er det altafgørende at finde nogle gode partier, men ulykkerne synes at vælte ned over dem.

Det ser sort ud for den ældste datter, som har svært ved at få sin tilkomne og store kærlighed på krogen, til trods for at han er dybt forelsket i hende, de yngre søstre ter sig, og den ene er lige ved at ødelægge hele familiens ry og rygte.

Samtidig ser det endnu mere sort ud for Elizabeth, der drives af troen på den ægte kærlighed, som hun absolut ikke vil gå på kompromis med, men som på grund af bitterhed er fuldstændig blind overfor ham, hun virkelig elsker.

Hun er heller ikke hans stand værdig, og han er fra fødslen lovet væk til en anden, og Lady Catherine de Bourg forsøger hårdhændet at håndhæve dette.

Flot realisme og mange dygtige skuespillere

Jane Austin var en af de allerførste realister, og i sine romaner tog hun udgangspunkt i de oplevelser, hun selv havde som ung i datidens engelske borgerskab. Det er et stykke socialrealisme, der beskriver tiden, og samtidig er det en gribende kærlighedshistorie, som ikke bare udspiller sig mellem to personer.

Rollebesætningen er virkelig god, især kan fremhæves Keira Knightley, der på dygtig vis fremhæver Elizabeth Bennets komplekser - skal man hade eller elske mænd? Hun er desuden særdeles rap i replikken, og med et glimt i øjet får hun det til at virke helt naturligt, selv for en ung pige i slutningen af 1700-tallets England.

Donald Sutherland (Mr. Bennet) og Brenda Blethyn (Mrs. Bennet) formår begge at give deres roller karakter.

Moderens mange frustrationer, hendes daglige kamp mod den skrantende økonomi og hendes hysteriske stræben efter at opretholde den nydelige facade udadtil, så piger kan være attraktive som gode partier for eventuelle bejlere.

Faderen, der betragter livet fra sidelinjen, og som med den stærkeste kærlighed til sine piger, og især Elizabeth som "øjestenen", nærer et stærkt ønske om lykke og fred. Han tror fuldt og fast på Elizabeth's dømmekraft, og selvom det ikke er helt så tydeligt, beviser han hvor vigtigt deres datter-fader-forhold er for Elizabeth.

Andre, der bør fremhæves er Matthew Macfadyen, som Elizabeth både hader og elsker. Han holder en iskold og snobbet facade, som vendes til en dybtfølt pinsel, til trods for, at hun absolut ikke er så perfekt, som hans kommende hustru ellers skulle have været. Og Rosamund Pike (Jane Bennet), der lider under byrden at være den ældste datter i familien.

Sidst, men ikke mindst må Judi Dench (Lady Catherine de Bourg) nævnes for en virkelig flot præstation i en vigtig birolle, som hun virkelig formår at give karakter. Hun har før vist sin dygtighed som Mrs. Henderson i "Mrs. Henderson Presents", der havde premiere i november.

Et meget stort "men"

Men til trods for, at filmen er spækket med dygtige skuespillere, ligesom den er virkelig flot lavet, æstetisk og særpræget, må man sande, at den med sin længde på to timer bliver cirka en halv time for lang. Selvom den mange steder er stærk og sigende, kan det ikke opveje, at den flere steder går lidt for meget i tomgang.

Stolthed og Fordom har premiere fredag den 6. januar 2006
ANNONCE
Del

Seneste nyt