Aniston

Steril livsstil

Ødelægger du din chance for at få børn?

Ønsker du en dag at få børn? Måske skal du ændre din livsstil nu! Det varer nemlig ikke længe, før sterilitet er en folkesygdom - og det hele har sin rod i den moderne livsstil med masser af alkohol, cigaretter, solbad og dårlig kost.
Steril livsstil
Der er dog mange faktorer, der spiller ind - først og fremmest alderen. For kvinder har man sat en skillelinje ved 35 år, hvor kvinder herunder har større chance for at få børn end kvinder over.

Andre faktorer, der er ligeså vigtige, er hvor meget cigaretrøg du har været i nærheden af i din livstid, og hvor meget alkohol samt hvor mange stoffer, du har været påvirket af.

Drikker du mere end 14 genstande (red.: 21 genstande for mænd), og bruger du regelmæssigt ulovlige stoffer i byen, så er din chance for at få børn dårligere end andres.

Og det gælder så også for cola og anden sodavand.

Den bevidste forbruger

Men det kommer i det hele taget an på, hvad man putter i munden, og i hvor store mængder.

Bevidste forbrugere, der køber masser af økologiske produkter, og som i det hele taget har en sund diet med masser af frugt, grøntsager og fed fisk, har større chance for at få børn end andre. Men er du over- eller undervægtig, daler din chance igen.

Men som bevidst forbruger handler det ikke kun om at købe de økologiske mad- og drikkevarer; det handler ligeså meget om at købe miljøvenlige husholdningsprodukter, da de kemikalier, du bruger i hjemmet - for eksempel i shampoo eller rengøringsmidler - kan påvirke dine hormoner.

Og vil du være endnu sundere, sørger du for at få nok med motion. Den anbefalede dosis er minimum 30 minutters motion, fem dage om ugen. Alt under dette er ikke nok, men du skal også passe på ikke at få for meget. Kvinder, der dyrker sport på eliteplan, kan opleve, at menstruationen udebliver. Dette er et tegn på, at din krop ikke kan holde til det.

Bruger du jævnligt kunstig sol, er du limet fast til din mobiltelefon, og er det nemt lige at varme maden op i mikroovnen? Det bliver diskuteret, hvorvidt disse faktorer spiller ind eller ej, men mange læger råder kvinder til at undgå det, hvis de prøver på at få børn.
ANNONCE
Steril livsstil
P-piller, stress og andre sygdomme

Hvis din mor gik i overgangsalderen meget tidligt, er der en stor sandsynlighed for, at du vil opleve det samme. Og det betyder, at du har en anelse travlt i forhold til dine venner. Er du for sent på den, er chancen for, at du vil få børn, dårligere end hos andre.

Det har også noget at sige, om du bruger p-piller eller ej. P-piller kan have mange bivirkninger, men da p-piller reducerer risikoen for at udvikle sygdommen, endometriose, beskytter p-piller din fremtidige fertilitet.

Andre midler, for eksempel det smertestillende middel, Ibuprofen, har dog ikke så god en effekt. For eksempel kan Ibuprofen forhindre din krop i at frigive æg.

Hvis din hverdag leder til stress, er det en god idé at stoppe op, da en amerikansk undersøgelse netop har vist, at stress er en vigtig faktor.

Ligeledes kan depression og PMS (præmenstruel syndrom) påvirke fertiliteten. Andre seksuelt overførte sygdomme kan også lede til sterilitet, og har du enten migræne eller akne, eller har du været behandlet for kræft, er din chance for at få børn også formindsket.

Det er helt deprimerende, hvor meget man kan gøre for at skade sig selv, men i bund og grund handler det vel om at bruge sin sunde fornuft, sørge for at vedligeholde så sund en diet som muligt, få nok med motion, lade være med at stresse for meget og undgå alt for mange farlige stoffer.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce