Aniston

Solariebrun om Vinteren

Men er det godt for huden?

Tiderne ændrer sig, og ligeledes gør moden og opfattelsen af, hvad der er smukt og hvad der er grimt. Førhen pudrede ungmøer sig for at blive så hvide i huden som muligt. Det gav status at være meget lys - man kunne bevise med den lyse hud, at man ikke havde været i marken og arbejde.
ANNONCE
Solariebrun om Vinteren
Men tiderne har ændret sig, og i dag er det ikke et spørgsmål om at være rig eller fattig. Det er heller ikke et spørgsmål om at være hvid, men derimod om at være brun. Vi måler os med hinanden, kalder de hvide for "blegfis" eller "mide", og folk med hvide ben "blænder" vores øjne.

Den brune hud giver status

Vores opfattelse af, hvad der er smukt har taget en kovending, og vi anser nu folk med brun hud for at være "smartere" end andre. Men måske er det alligevel lidt et spørgsmål om penge.

Har du råd til at tage sydpå et par gange om året og ligge og slikke sol ved poolen eller ved stranden, så kan resten af dine venner blive hjemme, grønne af misundelse, indtil du kommer hjem - mørkebrun og sommerlig.

Men her er solariet kommet det sol-hungrende publikum til undsætning. En opfindelse, der har gjort den brune krop mulig at opnå, selv for folk, som ellers ikke har råd til en tur til Spanien. Og derved kan man alligevel opnå lidt status ved i det mindste at se ud som om, man har haft råd!

Der er bare et lille problem - huden har ikke godt af det, hverken den virkelige sol eller solarium-solen.
ANNONCE
Solariebrun om Vinteren
Arrogant holdning

Og dette tages ikke alvorligt af de mange, der ugentligt eller månedligt udsætter deres kroppe for de kunstige stråler. Der tænkes meget arrogant kun på det kortsigtede resultat, at "jeg bliver brun og lækker", men ikke på det langsigtede resultat, at "jeg risikerer hudkræft og det, der er værre". Det er endda gået så vidt, at lægerne råber vagt i gevær, og at politikerne overvejer at gribe ind.

For eksempel vil Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gribe ind overfor ubemandede mønt-solarier, simpelthen for at undgå for mange forbrændte kunder.

Luk solarierne for børn og unge

Professor dr. med. og overlæge på Hudklinikken på Hørsholm Sygehus, Kaare Weismann, vil dog have endnu mere ud af politikerne. Han mener, at man bør lukke solarierne for børn og unge under 15 år, da flere og flere unge i starten af 20'erne udvikler ondartet modermærkekræft.

Bliver det ikke behandlet øjeblikkeligt, kan kræften sprede sig til lymfekirtlerne og de indre organer. Hvis det går så vidt, er det næsten en sikker død!

En norsk-svensk undersøgelse viser også, at tager man sol blot en gang om måneden øges risikoen for at man udvikler svulster. Hvor meget større bliver risikoen så ikke, hvis man tager sol en gang om ugen, og måske endda uden solcreme?

Hurtig ældning

En anden ting er også, at tager man for meget sol, ældes huden hurtigere - den bliver grim og rynket, og den kommer til at hænge i folder. Det, der på kort sigt, virkede som en rigtig god idé, fordi man blev brun og smuk, viste sig at være en rigtig dårlig idé i længden, da det endte med en dobbelt så grim og ødelagt hud - og i værste tilfælde modermærkekræft, der spredte sig til lymfekirtlerne og organerne, hvorved livet blev en kort fornøjelse!

Men hvad mener du? Bør der gribes ind, eller er det blot hysteri?
ANNONCE
Del

Seneste nyt