Aniston

Søskende

Dit nummer i rækken har stor indflydelse

Søskende er en del af de fleste menneskers liv, om de så elsker dem højt, eller er generet af deres tilstedeværelse. Men søskende er mere end blot irritationsmomenter og kærlig støtte. Vores nummer i søskendeflokken præger hele vores liv, både følelsesmæssigt og arbejdsmæssigt.
ANNONCE
Søskende
Den førstefødte De ældste børn får sandsynligvis større succes i livet, end de øvrige søskende. De er intelligente, og har tendens til at tænke klart og fornuftigt. Derudover betragtes de som velmotiverede, hvilket kan have en god forklaring:

Som oftest har den førstefødte haft forældrene for sig selv i nogle år, og har derfor fået deres fulde opmærksomhed. På den måde er de hurtigt blevet vænnet til at være midtpunkt. De kan konstant søge efter at være i forreste række, eller have en stor portion selvtillid med i bagagen.

Når den førstefødte får en bror eller en søster, bliver det naturligt udfordret. Nu skal den førstefødte lære at klare sig selv, og være "den fornuftige og forstående". Det ældste barn får ofte et konservativt regelsæt fra hvad forældrene ønsker.
 
Dette kan udvikle evnen til at skaffe sig opmærksomhed i form af respekt og anerkendelse. De udvikler ofte en stor empati, og undgår at såre andre, for ikke at "miste den kærlighed de tabte fra forældrene, da den nye søster/bror kom til verden".

Mange astronauter, nobelprisvindere og præsidenter er ældstebørn. Eksempelvis var Albert Einstein ældstebarn, ligesom 21 ud af 23 kaptajner på amerikanske rumskibe var ældstebørn. 
 
Nummer to De er som oftest antiautoritære, søger grænser, og bøjer regler hvor det kan lade sig gøre. De bliver rebelske, og kan lide at provokere traditionel tænkning til nye dimensioner. 

De kommer også let til at føle sig utilstrækkelige i ældstebarnets skygge, og kan derfor forsøge at forme deres egen skæbne, for at skille sig ud. Der er altid én der er nogle skridt foran (ældstebarnet), og derfor bliver nummer to ofte udfordrende.

Resultatet af dette kan være en smule usikkert. Måske får nummer to frihed til selv at bestemme, udvikler stor empati, eller bliver blot i skyggen af ældstebarnet?

Kommer der et tredje barn, bliver nummer to let presset imellem sine søskende. Dette udvikler de diplomatiske sider, og evnen til at se sager fra flere vinkler. De er som oftest de mest afbalancerede og hensynsfulde, og optræder ofte beskyttende overfor ældre og yngre søskende.

Hvis et tredje barn ankommer, kan to'eren også udvikles i en anden retning - det kommer til at føle sig overset, og får følelsen af, at ingen bryder sig særligt om det. Denne ubehagelige følelse undertrykkes, og barnet forsøger at klare sig igennem livet med logik i stedet for følelser.

Nummer tre
Har en del træk tilfælles med nummer to i søskenderækken. Derudover bliver den tredje let sårbar og føler sig ubeskyttet, hvis den rebelske næstældste hakker for meget.

Det tredje barn kan så nægte at lade sig genere, og forsøge at undertrykke sin frygt. De der klarer det bliver frygtløse, de andre bliver frygtsomme.
ANNONCE
Søskende
Yngstebarn
I søskendeflokken er den yngste bedst til at håndtere stress og belastninger. De bliver ofte selvstændige, og forsøger at klare problemer uden at søge hjælp - fordi de altid har dannet bagtrop i familien, og har måttet klare sig på det grundlag.

De ældre søskende vil gerne være belærende overfor den yngste, og derfor er det let for den yngste at blive i sin rolle som "lille, nuttede, uvidende".

Derfor forbliver mange yngstebørn barnlige og frie. De er kreative, har humor og er ikke bange for at løbe en risiko for at vise deres værd overfor andre.Dog, det kan være svært for den yngste at gå af nye veje - som oftest har de andre jo været der.
 
Mange musikere og kunstnere er sidstefødte, ligesom de yngste også ofte går deres egne veje og tænker nye tanker. Charles Darwin var den yngste i søskendeflokken, ligesom Nelson Mandela og musikeren George Michael. 

Enebarn De kommer som oftest godt ud af det med voksne, men kan også let blive selvtilstrækkelige.

Derudover kan de vise gode lederegenskaber, ligesom de har en del andre fællestræk med ældstebørn.

Undersøgelser fra Kina hvor etbarns-politikken er aktuel viser, at enebørnene ikke nødvendigvis bliver asociale, fordi de ofte tilbringer meget tid i børnehave og skole sammen med andre børn. De betegnes som energiske og succesfulde, fordi de i stor grad bliver motiveret af forældrene.

Bog om emnet
Ligesom med de fleste regler, er der også undtagelser. Derfor er der selvfølgelig en mulighed for, at du ikke kan se nogen lighed mellem de beskrevne karaktertræk i dig selv og dine søskende. 
 
Den amerikanske psykolog Dr. Kevin Leman har skrevet en række psykologibøger, blandt andre titlen "Dit nummer i søskenderækken".
 
Bogen er efter sigende velskrevet, og skildrer på humoristisk vis de forskellige karaktertræk alt efter placering i søskende-hierarkiet. Derudover fortælles der også om børneopdragelse i forhold til placeringen i rækken, og hvilken partner man bør satse på hvis man er henholdsvis ældste, mellemste eller yngste.

Bogen kan sandsynligvis skaffes hjem på et bibliotek, men det er ikke lykkedes at finde et online bogsalg hvor den sælges.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce