Aniston

Sneblomst

og den hemmelige vifte

9 ud af 6 stjerner
"Sneblomst og den hemmelige vifte" af forfatteren Lisa See er en eventylig fortælling fra fortidens virkelige Kina. En fortælling om kvinderne Lilje og Sneblomst forhold, om venskab og kærlighed og om Kinas kvinder i 1800-tallet.
 
Sneblomst
Kærlighed
"Sneblomst og den hemmelige vifte" handler om kærlighed. Som syvårig får Lilje, der ellers bor i en relativt fattig familie, tildelt en laotong - et livslangt venindeskab med en pige fra en anden landsby. Romanen er Liljes historie, men Liljes historie bliver ligesom forholdet mellem to laotonger kædet så stærkt sammen med Sneblomst, at romanen også er Sneblomsts historie.

De to piger er født samme time på samme dag i samme år og de fik snøret deres fødder samtidig. Derfor passer de perfekt sammen. Deres tid som børn sammen bliver også lykkelig, men da de skal giftes, begynder alle illusionerne at krakelere. Mere skal ikke siges her, for romanen er god til at holde sandhederne indtil det øjeblik, hvor de skal åbenbares.

"Sneblomst og den hemmelige vifte" handler om kærligheden i et laotong forhold. En kærlighed, der i datidens Kina er næsten større end kærligheden til ens mand, fordi manden bliver valgt af praktiske årsager (for eksempel social opstigning), mens ens laotong er ens livsledsager.

Snørede fødder
Romanen giver et fantastisk indblik i Kina i 1800-tallet, hvilket gør den til en storslået historisk roman. Et af de mest rammende afsnit er det, hvor Lilje, hendes søster og kusine får snøret deres fødder. Beskrivelsen er frastødende og forståelig på én gang - romanen viser, hvorfor det var nødvendigt at få snøret sine fødder. Hvorfor det ikke var et valg. Og hvordan en mor kan få sig selv til at påføre sin datter så megen smerte.

Samtidig giver romanen et billede af 1800-tallets kinesiske kvinde både inde- og udefra. Vi forstår hvorfor Lilje handler som hun gør, hvorfor hun tænker som hun gør, og fremstår som hun gør. Hun er et produkt af sin tid og sin opdragelse.

Smuk roman
"Sneblomst og den hemmelige vifte" er en fantastisk roman. Sprogligt er den smuk, den er vel-researcet og velfortalt og personerne er levende. Den åbenbarer en helt anden kultur med skønhed, ærlighed, indlevelse og forståelse. Selvom bogen er tyk, er den rigtig hurtigt læst.

Du anbefales at læse bogen hvis du kan lide historiske romaner, romaner om kvindeliv rundt omkring i verden - eller hvis du kunne lide "Mit liv som Geisha".
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce