Aniston

Smykker

Sølv, guld, sten og perler

Sølv, guld, sten og perler - alt sammen smykker, du holder af, men hvad skal man kigge efter, og hvad er en rubin egentlig? Hvad er forskellen på karat og carat, hvorfor hedder det 925 sølv, og hvordan er det lige med nikkelindholdet i dine smykker?

Sølvsmykker
Smykker
Man kan bruge mange former for sølv til at lave smykker af, men den absolut bedste sølv er metallet, sterling sølv. Det kaldes også 925 sølv, fordi det indeholder 925 dele sølv per tusind dele.

Det indeholder altså 92,5 % sølv og er hverken for hårdt eller for blødt til fremstilling af smykker. For eksempel ville et smykke af 100 % rent sølv være alt for blødt og uholdbart. Man skal dog være lidt forsigtig, da de sidste 7,5 % kan være hvad som helst.

For at smykket skal se endnu mere dyrt ud, belægger man sølvet med rhodium. Det gør også, at smykket holder længere, da det ikke anløber så let, som hvis der ingen belægning var.

Men, hvordan passer du så dine sølv-smykker?

Sølvet vil anløbe med tiden, og måske vil du få brug for at gå til din forhandler for at få det renset, men du kan

også gøre meget for at forhindre dine smykker i at gå til for hurtigt. Hårfarve, shampoo, balsam, sæber, body lotion, cremer, parfume, deodorant, hårspray, solcreme, olier, sved og så videre er bandlyst. Det er alt sammen noget, du skal holde smykkerne væk fra.

Sørg for at tage dine smykker af, når du dyrker motion, vasker hænder eller bader. Opbevar smykkerne separat for at undgå ridser og puds dem jævnligt med en sølv-pudseklud.

Derved skulle du have fornøjelse af dine sølv-smykker i meget længere tid.
Smykker
Guldsmykker

Med guldsmykker taler man ikke belægning, men legering. En legering er en blanding af flere metaller, og det er guldindholdet i legeringen, der bestemmer, hvor kostbart, holdbart og sikkert guldet er.

Jo mere guld belægningen indeholder - jo mere kostbart er det, jo færre andre stoffer er der i smykket, men jo skrøbeligere er det også.

Legeringens guldindhold måles i karat. 24 karats guld er 100 % rent guld, men også meget blødt.

Den bedste legering at lave guldsmykker af er en 14 karats legering; og det er også, hvad de fleste guldsmede anbefaler brudepar at købe, fordi ringene skal holde i mange år, ligesom de skal bevare glansen så længe så muligt.

Smykker med 18 karats guld eller mere ville være alt for nemme at ridse.

Guldets farve afhænger også af smykkets karat såvel som de metaller, der er brugt i legeringen. Rødguld består for eksempel af en blanding mellem guld, sølv og kobber, mens hvidguld ligeledes indeholder minimum 20 % palladium, der giver hvidguldet dets farve.

Derfor kan 2 ringe med den samme karat have forskellig farve. Grønt guld opnås for eksempel ved at blande guldet med lidt jern.

Diamanter
Smykker
Når der tales karat, tænker du måske på diamanter, og ligesom guld er det, hvad man måler diamanter i, bortset fra at karat med "k" beskriver, hvor meget guld, der findes i et smykkes legering, hvorimod carat med "c" er den vægtenhed, man måler diamanterne i.

Til forskel fra guld er diamanter meget hårde. De anses for at være det hårdeste materiale i verden. Derfor bliver man nødt til at slibe diamanter med et slibe-middel, der indeholder diamanter.

Når man skal vurdere en diamant, skal man tage højde for fire ting. Det bliver populært kaldet de fire C'er: carat (vægt), color (farve), clarity (klarhed) og cut (slibning).

Jo højere carat diamanten har; jo hvidere den er; jo klarere den er; jo flere facetter den er slebet i, jo mere er den værd.

Det gælder om at finde så sjælden en diamant som mulig. Vejer den meget, er den helt exceptionel hvid, er den helt klar uden urenheder, og er den slebet i mange facetter? Så er du sikker på at have en meget kostbar diamant.

Har du en diamant, der er slebet i 58 facetter eller mere, er det en brillant. Diamanter slibes i mindst 24 facetter.

Andre sten

Cubic zirkonia er sten, der ligner diamanter meget og som sagtens kan forveksles med diamanter.

De er dog meget kraftigere end diamanter og måles derfor i millimeter. Det er også en meget hård sten, da dens hårdhed er 8,5, mens diamantens er 10. En 6,5 millimeter cubic zirkonia sten svarer til en 1 carats diamant.
Smykker
Mange tror, at rubiner er funklende og helt blod-røde. Det kan også nogle gange se sådan ud på grund af slibningen, men den rå sten er faktisk lyserød og mat. Farven skyldes crom og jern, men man kan finde rubiner i mange nuancer alt efter, hvor i verden de er fra.

Rubiner er ligesom diamanter og cubic zirkonia sten et meget hårdt materiale - faktisk det næst-hårdeste i verden. Diamanter der dog 140 gange hårdere end rubiner.

Smaragder kan findes i alle crom-grønne nuancer fra helt pastelgrøn til næsten sort.

Det er en meget sart sten, som man skal passe ekstra meget på, men det gør den til gengæld også meget kostbar.

Har du en blå ædelsten, er det måske en safir. Safirer er enormt flotte og meget kostbare - især, hvis de slibes til stjernesafirer. Her opnås en flad basis og en buet overflade, der bryder lyset sådan, at der dannes en stjerne med seks takker henover den buede overflade. Man kan også ved andre slibninger opnå 4- eller 12-takkede stjerner.

Sådan kan man selvfølgelig slibe alle sten, men man opnår for det meste det bedste resultat ved at gøre det med safirer. Dog kan rubiner også være enormt flotte, hvis de slibes på denne måde.

Perler

De fleste perler, du kan finde i butikkerne er uægte kultur-perler - helt runde og blanke. Ægte perler derimod kan have mange forskellige former, alt efter, hvad de oprindeligt var, da perler opstår, når fremmedlegemer kommer ind i bestemte typer østers eller muslinger.
Smykker
Som forsvar dannes der perlemor, som omslutter fremmedlegemet, og så har man en naturlig og meget sjælden perle.

Man kan også finde naturlige perler i mange forskellige farver, for eksempel hvid, rosa, fersken lavendel og grå.

Du kan kende ægte perler ved at holde dem mod huden. Er de kolde og ikke fedtede, og har de en ru overflade, som var det sand - så skulle den være god nok.

For at passe på dine perler, bør du opbevare dem i en lille silkepose. Perler er meget holdbare, men kan sagtens blive ridset af skarpe ting. Ligeledes bør du,

med et hvilket som helst smykke, undgå hårspray, parfume, kosmetik, deodorant og lignende, da det kan skade perlernes overflade.

Ligeledes må perlerne ikke opbevares i høj varme eller meget tør luft, og for at holde perlerne endnu længere, er det en god idé en gang imellem at tørre dem over med en blød, fugtig klud.

Allergi

Nogle mennesker kan udvikle allergi over for smykker. Det sker oftest, hvis et smykke indeholder for meget nikkel.

Måske har du købt et smykke et sted nede sydpå eller hos en gadehandler i Danmark, eller måske har du bare en mistanke til netop dette smykke eller for den sags skyld dit ur, dine briller, en knap eller en lynlås. Måske indeholder det for meget nikkel.

For selv at finde ud af det, kan du tage på apoteket og købe et nikkel-testsæt for ca. 80 kroner. Når du tester dit smykke med en vatpind, farves vatpinden måske lyserød eller rød, og så betyder det, at du skal holde dig væk fra det smykke, da det indeholder for meget nikkel.

Hvis du har fået nikkel-allergi, behandles det med noget creme, der indeholder binyrebarkhormon. Man skal bare ikke bruge det for lang tid ad gangen eller smøre for tykt et lag på, da binyrebarkhormonet kan gøre din hud tynd og uelastisk.
Del