Aniston

Slip af med tandlægeskrækken

Slip af med tandlægeskrækken

Tandlægeskræk. Det er én af de allermest udbredte fobier, og alligevel gør vi sjældent noget ved det.

Sæt ord på din frygt
Er du bange for tandlæger? Eller er du bange for, at det, tandlægerne gør, kan være ubehageligt og smertefuldt? Uanset om din frygt bunder i dårlige erfaringer eller det blotte ingenting, er det stadig en frygt. Og det er ikke rart.

Vi har talt med Tandlægerne Brønshøj Torv, hvor de kender alt til patienter med tandlægeskræk.

Herfra lyder det: ”Det er desværre en meget udbredt fobi, men vi gør selvfølgelig alt, vi kan, for at støtte patienten hele vejen gennem behandlingen. Uanset om der er tale om implantater, tandregulering eller en helt almindelig tandrensning. For selvfølgelig skal man ikke føle sig utryg hos sin tandlæge.”

For mange hjælper det at få sat ord på frygten. Ikke bare overfor sig selv, men i særdeleshed også overfor dem, du er bange for – tandlægerne.

Ved at fortælle din tandlæge, at du ikke er helt tryg ved situationen, har han/hun en bedre forståelse for, at du har nogle særlige behov, og ofte udmunder det sig i, at du bliver involveret mere i din behandling, end hvis du bare havde sat dig til rette i stolen uden at sige et ord om din odontofobi, som tandlægeskrækken hedder på latin.

Tag kontrol over din frygt
Der er en lang række metoder og behandlingsformer, der kan kurere fobier – også overfor tandlægen. Hvilken metode, der virker bedst, er selvfølgelig meget individuel. Nogen er modtagelige overfor - og vil kunne nyde stor glæde af hypnose, mens det på andre vil være fuldstændig nytteløst.

Men selvom det ikke er muligt at lave en endegyldig ”sådan-slipper-du-af-med-din-tandlægeskræk” guide, så er der alligevel nogle punkter, som kan være nyttige at følge, hvis du (ligesom 30 pct. af den danske befolkning) ikke er helt godt tilpas med tanken om et besøg hos tandlægen:

Få en tid først på dagen
Der er ikke noget værre end at gå en hel dag og grue over et besøg hos tandlægen. Få det ud af systemet så hurtigt som muligt.

Tag en god veninde med
Det kan være rart at have en veninde med, så der er en, der kender dig, ved hvordan du har det, og kan hjælpe dig til at være tapper.

Fortæl tandlægen, at du er bange
Det kan ikke siges ofte nok. Og hvis ikke tandlægen ved, du er bange, så kan han heller ikke tage højde for det og sørge for, at du føler dig tryg.

Du kan læse flere gode råd om tandlægeskræk, og hvordan du behandler den, hos Tandlægeforeningen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt