Aniston

Slidgigt rammer ikke kun de ældre

Slidgigt rammer ikke kun de ældre

Slidgigt er en frygtelig lidelse. For mange unges vedkommende er slidgigt dog ikke noget, man spekulerer over, da det primært rammer den ældre del af befolkningen. Men slidgigt kan også ramme de unge, og derfor er det vigtigt at lytte til sin krops signaler og passe på sig selv.

Hvad er slidgigt?
Slidgigt er et resultat af ødelagt brusk i leddene. Det rammer primært ældre, da vores evne til at reparere brusk og væv daler i takt med, at alderen stiger. Slidgigt kan ikke behandles, men det kan forebygges og lindres. Blandt andet ved hjælp af glucosamin. Glucosamin er det stof, der hjælper os med at reparere brusk og kropsvæv, og glucosamin dannes helt naturligt i kroppen. Når vi bliver ældre, nedsættes vores evne til at producere glucosamin hvilket bevirker, at vores brusks elasticitet forringes. Når brusk bliver stift, har det ikke længere samme evne til at beskytte leddene, og det gør ondt.

Slidgigt kan også ramme unge
Før i tiden var slidgigt ikke noget, man behøvede at bekymre sig om, før man blev gammel, men i dag ser det en smule anderledes ud. Verden er blevet digital, og vi bruger computermus og mobiltelefoner i langt højere grad end for blot et par år siden. Hvis du bruger mobilen meget, kan du risikere at få begyndende slidgigt i en meget tidlig alder. Det skal dog lige nævnes, at vi taler om et massivt forbrug af mobilen, så langt de fleste bør ikke være bekymrede. Men det er altid bedre at forebygge end at helbrede – og da slidgigt som udgangspunkt ikke kan helbredes, er forebyggelse ekstra vigtig. Glucosamin kan tages som almindeligt kosttilskud og hjælper kroppen med at gendanne og vedligeholde kroppens væv og brusk. Derfor, hvis du lider af smerter i fingrene, kan glucosamin temmelig sikkert lindre smerterne, så du kan få dit liv tilbage.

Kost og motion
Vi hører det så ofte, men også i forbindelse med forebyggelsen af slidgigt, spiller kost og motion en aktiv rolle. Du kan nemlig træne dine led og sørge for, at de får den rette næring i forhold til at holde gigten fra døren.

Sundhedsguiden.dk har udarbejdet et træningsprogram, der er guld værd, hvis du lider af - eller ønsker at forebygge – gigt i hænder og håndled. Det er helt klart denne type slidgigt, der er mest almindelig hos unge, da den som sagt kan være et smertefuldt resultat af vores mobilvaner. Det er en række simple øvelser, der ikke kræver hverken god plads eller omklædning. Du kan udføre øvelserne i toget, i bussen, mens du står i kø i supermarkedet – ja, næsten uanset, hvor du er.

Udover træningen kan du supplere med den rette kost. Gigtforeningen har en række gode kostråd, der sikrer, at du får den rette – eller i hvert fald mest hensigtsmæssige – næring, og på den måde giver din krop de bedste vilkår for at holde slidgigt så langt væk som overhovedet muligt. Blandt andet kan fed fisk være godt, da de er rige på Omega 3 fedtsyrer, der har vist sig at have en lindrende effekt på inflammation i led.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce