Aniston

Skyld

Som våben mod din partner

Vi kender alle typen, som aldrig flyttede hjemmefra, fordi mor havde brug for ham eller hende. Typen, som bindes af skyldfølelse, fordi mor ikke kan undvære. På denne måde fungerer nogle parforhold også.
Skyld
At have skyldfølelse hører til det at være et menneske, og det kan opstå som reaktion på handlinger eller tanker, som falder det enkelte in
Men det kan også forekomme, at skyldfølelsen er genereret af en andens manipulation. Hører du ofte din partner sige: "Hvis du virkelig elskede mig, så ville du...", eller "Jamen, du skal da ikke tænke på mig!"

Så er det en form for manipulation, der har til sigte at give dig dårlig samvittighed over, at du ikke er en god nok kæreste. Din partner håber på, at du vil droppe dine planer til fordel for ham eller hende.

Eller er det dig, der måske via manipulation bebyrder din partner med skyldfølelse over, at han eller hun ikke lige kan være sammen med dig i aften?

Lad os gribe i egen barm

Oftest, må vi vel indrømme, er det nok kvinder, der bruger disse kneb. For, elsker han dig nu også nok? I hvert fald kræver vi, at han skal bevise det, før vi tror det. Og han skal bevise det gentagne gange.

Har han én gang været ved at træde i spinaten, så dukker denne sætning op: "Jamen, jeg kan også godt huske dengang..."

Et forhold burde bygge på tillid og tilgivelse og ikke på ondskabsfuld manipulation, fordi den ene part synes, at den anden bruger for meget tid på arbejdet eller vennerne. Men, hvad så, når man ikke selv har tid? Er det ikke ofte sådan, at man kræver, at partneren skal være der, når man selv har tid, mens det ikke gælder den anden vej rundt?
ANNONCE
Skyld
Og er han eller hun der ikke, så kan man ikke lade være med at tænke over, hvad der egentlig foregår. Måske er eks-kæresten der også?

Ved at give den anden en følelse af skyld, ødelægges tilliden mellem jer, forholdet bliver anstrengt, og intimiteten forsvinder.

At bruge skylden som et våben - bevidst eller ubevidst - er det samme som at udøve psykisk vold mod vedkommende. Bliver man klar over, at man selv manipulerer på denne måde, bør man gøre sit til at vænne sig af med det.

Opdager man, at andre gør det mod én selv, er det bedste råd at konfrontere ham eller hende med det. Hjælper det ikke, er det dødsdømt på forhånd. Enten ender det med et rabalder uden lige eller også bliver du kørt psykisk ned.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce